Παμπελοποννησιακό Στάδιο

A2

Χωρητικότητα: 23.588 (καθήμενοι)

Τοποθεσία:

Το στάδιο βρίσκεται στην Πάτρα, 220 χλμ δυτικά της Αθήνας. Το ίδιο το στάδιο βρίσκεται στη νότια πλευρά της Πάτρας. Αν έρχεστε από την Αθήνα, δεν χρειάζεται να μπείτε στην πόλη. Ακολουθήστε την Περιμετρική Οδό και βγείτε στην έξοδο «Πάτρα 2 – Εγλυκάδα». Μετά από 1500μ στρίψτε αριστερά και σε λίγο θα φτάσετε έξω από το στάδιο.

Αν βρίσκεστε μέσα στην Πάτρα, για να πάτε στο στάδιο ακολουθήστε την οδό Δημ. Γούναρη που οδηγεί προς Καλάβρυτα. Αφού περάσετε το Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», στα φανάρια που θα βρείτε συνεχίστε ευθεία προς Κλάους και μετά από 1,2 χλμ θα φτάσετε στο Παμπελοποννησιακό. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και το λεωφορείο 7, που κάνει στάση κοντά στο στάδιο.

AA

Κτίστηκε το: 1981 (Τελευταία ανακατασκευή το 2004) με αρχικούς μελετητές αρχιτέκτονες τους Αν. Τρίτση, Γ. Πάντζαρη και Ρ. Τραυλού.

Ρεκόρ θεατών: 16.839 (Ολυμπιακός – Λάρισα, το 1989)

Πληροφορίες: Παλαιότερα γνωστό ως «Εθνικό Στάδιο Πατρών» Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τις τοπικές ομάδες. Η Παναχαϊκή έχει παίξει εκεί αρκετά παιχνίδια. Ακόμη, ο Πατραϊκός το είχε ως έδρα μέχρι το 2001. Επέστρεψε στα Προσφυγικά, πριν συγχωνευθεί με την Παναχαϊκή το 2004.

Το στάδιο φιλοξένησε αγώνες ποδοσφαίρου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.Συγκεκριμένα, έγιναν εκεί από το τουρνουά ανδρών 5 προκριματικοί και ένας προημιτελικός, ενώ από το τουρνουά γυναικών 3 προκριματικοί, ένας προ-ημιτελικός και ένας ημιτελικός.

Αναγκαία προϋπόθεση ήταν η ανακατασκευή του. Γι' αυτό το λόγο έγιναν εκτεταμένα έργα αναβάθμισης από τα μέσα του 2002 μέχρι την άνοιξη του 2004. Η αρχιτεκτονική μελέτη ήταν ευθύνη του γραφείου Δέκαθλον Α.Ε. – Π. Συναδινός, ενώ τις εργασίες εκτέλεσαν οι εταιρίες «Έμπεδος» και «Δομική Κρήτης» με τη συνεργασία του γραφείου «Γραμματόπουλος – Πανουσάκης & συνεργάτες» και κόστος περίπου € 30.000.000. Συγκεκριμένα, τα έργα που έγιναν περιέλαβαν: επέκταση της δυτικής εξέδρας, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σκέπαστρο πάνω από τη δυτική πλευρά του σταδίου, πλαστικά καθίσματα και ηλεκτρονικούς πίνακες, αναμόρφωση όλων των χώρων κάτω από τις κερκίδες, αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κλπ.

75149095

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακατασκευή επιτρέπει τη μελλοντική ανέγερση επέκτασης των εξεδρών και από την ανατολική πλευρά, όμοια με τη δυτική που κατασκευάστηκε για το 2004.

Αν γίνει στο μέλλον κάτι τέτοιο, η χωρητικότητα του Παμπελοποννησιακού θα αυξηθεί κατά 6.500 θέσεις επιπλέον, μεταμορφώνοντάς το πραγματικά σε ένα στάδιο-στολίδι. Η διαφορά με το παραμελημένο οικοδόμημα που υπήρχε στη θέση του ως τα μέσα του 2002 (με χωρητικότητα 18.000 θεατών – χωρίς καθίσματα) είναι τεράστια.

Το αναμορφωμένο Παμπελοποννησιακό Στάδιο παραδόθηκε σε χρήση στις 28 Μαρτίου 2004 με τον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών ΕΠΣ Αχαϊας.

Το στάδιο διαχειρίζεται ο Δήμος Πατρέων.