Άνθρακας ο… θησαυρός! Πήρε πίσω η Κυβέρνηση τα περί χρηματοδότησης των δημοτικών γηπέδων μέσω των περιβόητων “τεχνικών μελετών”!!!

  • Views 2263

ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ…

Του Τάκη Πετρόπουλου

Συμβούλου του Δημάρχου Πατρέων στον Αθλητισμό – Προέδρου της Δ.Ε. του Παμπελοποννησιακού Σταδίου

fda4c1_41a85ecff3bf474a9ea3ce7add90a42emv2

Η δημοτική παράταξη ΡΑΠ για να αποφύγει το “σκόπελο” της αυξανόμενης δυσφορίας και οργής των τοπικών ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων λόγω της εξοργιστικής αδιαφορίας της κυβέρνησης, έκανε μία μανούβρα και έπεσε σε…ξέρα!!!

Σε πρόσφατη δημόσια ανακοίνωση της ισχυρίζεται ότι φταίει η Δημοτική Αρχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον 3ο Δήμο της χώρας για τον αθλητισμό (στην πραγματικότητα η κυβέρνηση χρωστάει και 5 χιλ. στο Δήμο από τις παρεμβάσεις του στο παλιό κολυμβητήριο της Αγυιάς).

Κατά την ΡΑΠ λοιπόν η Δημοτική Αρχή αν και έχει ειδοποιηθεί σχετικά εδώ κι ένα χρόνο, δεν έχει υποβάλλει σχετικές τεχνικές μελέτες, μέσα από τις οποίες θα μπορούσε να παίρνει μέχρι 30 χιλ. κάθε τρίμηνο για τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις!


Κατ’ αρχήν είναι ψευδές ότι ο Δήμος έχει ειδοποιηθεί για κάτι τέτοιο εδώ κι ένα χρόνο κι επειδή η επικοινωνία μίας σοβαρής κυβέρνησης με την τοπική διοίκηση αυτονόητα γίνεται με επίσημη αλληλογραφία, το στέλεχος της ΡΑΠ που το ισχυρίστηκε αυτό στη μεγάλη συγκέντρωση με θέμα την οικονομική συμβολή της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δαπανών για την λειτουργία των δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου δεν έχει παρά να… δημοσιοποιήσει το ειδοποιητήριο!

Δεν πρόκειται όμως να το δημοσιοποιήσει γιατί απλούστατα δεν υπάρχει και γιατί η μόνη ενημέρωση που έγινε ήταν στις αρχές Σεπτέμβρη 2016 τηλεφωνικά και συνεπώς ανεπίσημα από υπάλληλο της ΓΓΑ στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Γηπέδων Ποδοσφαίρου του Δήμου Πατρέων Κώστα Καραγκούνη.

Το γήπεδο Σαραβαλίου “Ζάρα” που ο Δήμος Πατρέων έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να αδειοδοτηθεί


Αντιπαρέρχομαι το ολοφάνερο γεγονός ότι από τα καίρια προβλήματα των ποδοσφαιρικών γηπέδων η φύλαξη και η καθαριότητα δεν είναι τεχνικά έργα για να απαιτούν τεχνικές μελέτες και απαιτούν απλά ενδεικτικό προϋπολογισμό τον οποίο έχει καταρτίσει ο Δήμος και αρνούνται να δουν ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

Το αντιπαρέρχομαι αυτό και άλλα φληναφήματα της ΡΑΠ, όχι γιατί δεν είναι σημαντικά και ενδεικτικά του εμπαιγμού της κυβέρνησης, αλλά γιατί τελικά όπως αποδείχτηκε δεν πρόκειται απλά για έναν συνηθισμένο εμπαιγμό αλλά για συνειδητή εξαπάτηση, της τοπικής ερασιτεχνικής ποδοσφαιρικής κοινότητας και μιας ολόκληρης πόλης!

Η Δημοτική Αρχή στις αρχές Σεπτέμβρη, δηλ. αμέσως μόλις ενημερώθηκε έστω και ανεπίσημα γι αυτή τη «δυνατότητα» κίνησε τις απαιτούμενες χρονοβόρες διαδικασίες για τη σύνταξη τεχνικών μελετών και όταν προ ολίγων ημερών επιχείρησε να υποβάλλει την πρώτη μελέτη «Προμήθεια κι Εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Εποπτείας στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο» προκειμένου να αντικατασταθεί το παρωχημένο σύστημα και να εναρμονισθεί η μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της Δυτικής Ελλάδας στο Ν. 4326/2015 του κ. Κοντονή, ο ίδιος υπάλληλος της ΓΓΑ έκανε νέα ενημέρωση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, τηλεφωνικά πάντα για να αλλάζει κατά το δοκούν λέγοντας ότι δεν ισχύουν αυτά που έλεγε στις αρχές Σεπτέμβρη!


Είχε όμως τη λύση έτοιμη ο δασκαλεμένος υπάλληλος της ΓΓΑ… πρότεινε να υποβληθεί η συγκεκριμένη μελέτη και οι άλλες που ετοιμάζονται από το Δήμο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών του έτους 2017! Για του λόγου το ακριβές μάλιστα ήταν και «γαλαντόμος» ο υπάλληλος της ΓΓΑ δίνοντας στο Δήμο κι ένα αβάντζο ώστε οι τεχνικές μελέτες να μπορούν να υπερβαίνουν λίγο τις 30 χιλ. ευρώ.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι με τη διαδικασία της ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών του έτους 2017 (κι αν βέβαια εγκριθούν κι ενταχθούν γιατί η πρακτική είναι να εντάσσονται μόνο μεγάλα αναπτυξιακά έργα) το νωρίτερο που μπορεί να μπει κατσαβίδι στα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι σε ένα χρόνο από τώρα, δηλ. «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να περιμένουν και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση με τη μοναδική διαδικασία που υπάρχει της οικονομικής επιχορήγησης έκτακτης ή τακτικής. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές.


Ο υπάλληλος της ΓΓΑ ήταν όμως και γενικότερα «γαλαντόμος», γιατί όταν με την ευκαιρία ρωτήθηκε αν η ΓΓΑ προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα, που διατύπωσε η Δημοτική Αρχή, να μην περικοπούν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού «άθληση για όλους», που έτσι κι αλλιώς κάλυπταν ένα απειροελάχιστο ποσοστό των πραγματικών αναγκών της πόλης, έδωσε την πρωτοφανή απάντηση : «Θα μπορούσαμε να τα περικόψουμε λιγότερο αν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού πάρει πίσω την (κατά τη γνώμη του) καυστική επιστολή – διαμαρτυρία που απέστειλε αρμοδίως στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού. Αυτό νομίζω ότι στην Ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να λέγεται πολιτικός ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ, είναι απαράδεκτο και συνιστά απόπειρα ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ και ελέγχου δίκαιων αιτημάτων και διεκδικήσεων.

Δεν αποτελεί έκπληξη η κυβερνητική αδιαφορία και ασυνέπεια, ούτε η στάση της ΡΑΠ, που από δημοτική παράταξη, έχει αναγορευτεί σε τοπικό κυβερνητικό εκπρόσωπο και πάνω απ’ όλα βέβαια αυτά δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα της Δημοτικής Αρχής, ούτε να ανακόψουν τις πρωτοβουλίες της για την ανάδειξη των καυτών προβλημάτων της πόλης και την αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων λύσεων.