Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

  • Views 5065

Το επόμενο διάστημα καλούνται οι Δήμοι -μαζί και ο Δήμος της Πάτρας-  να υλοποιήσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.), σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., το οποίο αφορά συμπολίτες μας που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το Κ.Ε.Α. είναι παροχές σε χρήμα (επίδομα), σε είδος (π.χ. κάρτα σίτισης) και σε υπηρεσίες (π.χ. παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης).

Καλούμαστε ως Δήμος να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα συμβάλλοντας με το προσωπικό μας και τις υποδομές μας, στην  καταγραφή των χιλιάδων δικαιούχων του Κ.Ε.Α.

Χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση και το αναγκαίο προσωπικό, όταν μάλιστα πολύ καλά γνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι Δήμοι στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Η πείρα από τους άλλους Δήμους, δείχνει ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα (15 λεπτά περίπου η κάθε αίτηση), αυτό  σε συνδυασμό με το ότι οι ωφελούμενοι είναι χιλιάδες απαιτεί τη δημιουργία πολλών «κέντρων» καταγραφής.  Ωστόσο οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές θα προκαλέσουν τεράστιες δυσκολίες στην υλοποίηση της καταγραφής.

Εμείς θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι. Θα επανέλθουμε με αναλυτική ενημέρωση και στοιχεία για το πού θα μπορούν οι δικαιούχοι να απευθύνονται.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε άμεσα την έκτακτη επιχορήγηση από το αντίστοιχο υπουργείο προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας με το απαραίτητο προσωπικό και τον ανάλογο εξοπλισμό, για να ανταποκριθούμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στις ανάγκες των  ωφελούμενων. Το αίτημα έχει ήδη κατατεθεί από τον Πρόεδρο του Κ.Ο.ΔΗ.Π. Θόδωρο Τουλγαρίδη, στον αρμόδιο Υπουργό για να αποφευχθούν οι ουρές της ντροπής και η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων και να προστατευθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το Κ.Ε.Α. προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση σαν «εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Η αλήθεια είναι πως δεν προσθέτει, αλλά περικόπτει, από τις ελάχιστες προνοιακές παροχές που υπάρχουν σε κατηγορίες φτωχών λαϊκών στρωμάτων,  τις προορίζει για ένα μικρό μόνο μέρος της ακραίας φτώχειας.

Προϋποθέτει μείωση δαπανών για την Πρόνοια,  σφαγή επιδομάτων και παροχών. Η αρχή έγινε με την κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το Κ.Ε.Α. είναι τόσο χαμηλά (σ.σ. ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.400 ευρώ ή 4.800 ευρώ για οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά), που εξαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων λαμβάνουν τα κατώτερα όρια των συντάξεων. Όσο για την ένταξη του 10% των δικαιούχων Κ.Ε.Α. σε προγράμματα εργασίας και κατάρτισης, τι να πει κανείς; Είναι προγράμματα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, όπως η  Κοινωφελής Εργασία με 490 ευρώ μισθό και υποτυπώδη δικαιώματα.

Αυτή είναι η ουσία της κυβερνητικής και ευρωπαϊκής πολιτικής: Κόβει δισεκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς, τσακίζει συντάξεις, μισθούς, παροχές για Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακο, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και υπόσχεται λίγα ψίχουλα στους εξαθλιωμένους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει οτιδήποτε για να έχει η «κοινωνική πολιτική» της, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το κράτος! Διευκολύνοντας έτσι το κλείσιμο της αξιολόγησης με τους θεσμούς και τηρώντας την υπόσχεσή της για την πιστή τήρηση του Γ’ μνημονίου.

Επιδιώκει, με μειωμένες δαπάνες, να «καλύψει» ορισμένες κατεπείγουσες ανάγκες για μεγαλύτερο αριθμό απόλυτα φτωχών. Αυτό εξασφαλίζεται με την προς τα κάτω ενοποίηση των παροχών και με την εξατομίκευση, ώστε το συνολικό ατομικό εισόδημα από κάθε πηγή, μαζί με το Κ.Ε.Α, να μην υπερβαίνει ένα όριο, που είναι πολύ χαμηλό.

Με την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων στην ουσία δίνοντας ψίχουλα στα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα στρώματα,  προσπαθούν από την μία  να «ρίξουν στάχτη στα ματιά»  του λαού και από την άλλη να συνηθίσουν και να συναινέσουν αυτοί στη πολιτική που τους εξαθλιώνει.