Παμπελοποννησιακό Στάδιο: Από διαλυμένο και ερειπωμένο στάδιο έχει γίνει στολίδι για την Πάτρα!

  • Views 2282

8-10-2018

Πηγή:dete.gr

Στολίδι για την Πάτρα έχει γίνει πλέον το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, αφού η νυν δημοτική αρχή έκανε σοβαρές λειτουργικές, κτιριακές, ηλεκτρομηχανολογικές ακόμη κι αισθητικές παρεμβάσεις. Ένα διαλυμένο, ερειπωμένο και βρώμικο στάδιο έγινε πραγματικό κουκλί που λάμπει από καθαριότητα, κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς περνώντας απ’ έξω και πολύ περισσότερο μπαίνοντας μέσα.

Βελτιώθηκαν οι συνθήκες προπόνησης των αθλητών του στίβου και του ποδοσφαίρου ενώ άνοιξε τις πόρτες στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στη νεολαία για να κάνουν δωρεάν προπόνηση. Επισημαίνουμε ότι παλιότερα δυνατότητα εισόδου είχαν μόνο οι δρομείς υγείας οι οποίοι ήσαν υποχρεωμένοι να πληρώνουν συνδρομή σε κάποιο δρομικό σύλλογο.

Η διοικούσα επιτροπή κατάφερε χωρίς λεφτά, χωρίς ούτε ένα ευρώ από το κράτος, να αξιοποιήσει το προσωπικό του Δήμου Πατρέων, το επιστημονικό κι εργατοτεχνικό προσωπικό του Παμπελοποννησιακού, όλων των τεχνικών υπηρεσιών και της καθαριότητας για να επιτευχθεί ένα μικρό θαύμα. Υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στεγανότητας, το οποίο αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά (ήταν και η μοναδική ανάθεση έργου σε εργολάβο στο Στάδιο) με αποτέλεσμα να αποκατασταθούν χώροι, που σήμερα στεγάζουν δωρεάν αθλητικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς φορείς της πόλης.

Διατέθηκε το ποσό των 400.000 ευρώ περίπου από τον Δημοτικό προϋπολογισμό για τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση και την αποκατάσταση εκτεταμένων βλαβών και ζημιών αφού δεν είχε γίνει τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αντικατάσταση του συστήματος ελέγχου κι ασφαλείας, την αποκατάσταση του συστήματος άρδευσης και της ηχητικής εγκατάστασης (διαθέτει 64 ηχεία από τα οποία δούλευαν ελάχιστα ενώ τα περισσότερα ήταν χαλασμένα ή λεηλατημένα), με αποτέλεσμα να παρέχει υψηλές υπηρεσίες πλέον το Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Η Δημοτική Αρχή διόρισε Διοικούσα Επιτροπή και καθιέρωσε Κανονισμό Λειτουργίας. Όπως λέει το μέλος της Δ.Ε. Βασίλης Ζώτος υπεύθυνος κτριακών εγκαταστάσεων «Σε οικονομικό επίπεδο κινηθήκαμε σε δύο άξονες, Ο πρώτος ήταν να μειώσουμε τα έξοδα λειτουργίας και το πετύχαμε κατεβάζοντας το ετήσιο κόστος κάτω από τα 400.000 ευρώ από τα 550.000 ευρώ, ενώ υπάρχει η μεσοπρόθεσμη προοπτική να μειωθούν ακόμη πάνω 100 χιλ. ευρώ ετησίως.

Ο δεύτερος άξονας ήταν να δημιουργήσουμε έσοδα από ανταποδοτικές χρήσεις χωρίς φυσικά να υποβαθμίζεται η αθλητική του λειτουργία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι για χρόνια εξ αιτίας μιας ευτελούς βλάβης των 80 ευρώ ο χλοοτάπητας του κεντρικού σταδίου δεν ποτιζόταν με αρτεσιανό νερό, αλλά της ΔΕΥΑΠ! Ο δε χλοοτάπητας του βοηθητικού σταδίου είχε καταστραφεί επειδή δεν λειτουργούσαν οι αντλίες άρδευσης, οι οποίες επισκευάστηκαν και ανακατασκευάστηκε ο εν λόγω χλοοτάπητας. Άλλο παράδειγμα της εγκατάλειψης του Παμπελοποννησιακού τα προηγούμενα χρόνια είναι η καταστροφή του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου βλαβών, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ανέξοδα (ήταν στην εγγύηση) και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία που υποστήριζε το σύστημα ενημέρωσε 3 χρόνια πριν τη λήξη της εγγύησης και της σύμβασης.

Πολύ σημαντικό είναι ότι η διοικούσα επιτροπή έχει καταθέσει μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση –αυτονόμηση ώστε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο να παράγει ρεύμα που θα υπερκαλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες, μηδενίζοντας το κόστος και μειώνοντας τα ετήσια έξοδα λειτουργίας κατά 120-130 χιλ. ευρώ ακόμη, γεγονός που όπως προαναφέρθηκε αποτελεί στρατηγικό στόχο. Όπως τόνισε Θεόδωρος Αργυράτος επίσης μέλος της Δ.Ε. υπεύθυνος για τις ανταποδοτικές χρήσεις «Χωρίς να έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος καταφέραμε ως Δήμος να φέρουμε έσοδα. Στο Στάδιο γίνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εξυπηρετούνται πολιτιστικές ανάγκες, γίνονται συναυλίες, ενώ μέχρι και θέατρο παίζεται. Γίνονται μεγάλες εκθέσεις όπως και το ετήσιο φεστιβάλ Ακαδημιών Ποδοσφαίρου του ΟΠΑΠ.».

« Η σημαντικότερη τομή όμως» κατά τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Τάκη Πετρόπουλο «έγινε στο πλαίσιο της κοινωνικής αθλητικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής με την καθιέρωση του φτηνού μηνιαίου διδάκτρου των 10 ευρώ στις αθλητικές ακαδημίες που λειτουργούν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, μέτρο που ισχύει σε όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις». Τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν έχουν δικαίωνα να παίρνουν πάνω από 10 ευρώ μηνιαία συνδρομή με βάση το Νόμο Καλλικράτη. Από την στιγμή που ο Δήμος παρέχει δωρεάν σε ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο τις εγκαταστάσεις του, δεν έχει δικαίωμα το οφελούμενο αθλητικό σωματείο να αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα.

Με επιστημονική οικονομοτεχνική μελέτη που έχει γίνει το κάθε παιδί επιβαρύνει τον σύλλογο με 7 ευρώ. Με μηνιαίο δίδακτρο 10 ευρώ μένει κι ένα μικρό ποσό στον αθλητικό σύλλογο για διάφορα έκτακτα και απρόβλεπτα έξοδα της ακαδημίας του. Πρώτος ο Δήμος Πατρέων σε όλη την Ελλάδα εφαρμόζει το Νόμο προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων. Ο Τάκης Πετρόπουλος καλεί όλους τους γονείς των μικρών αθλητών των ακαδημιών που λειτουργούν σε οποιαδήποτε δημοτική αθλητική εγκατάσταση, να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος τους, να μην καταβάλουν περισσότερα από 10 ευρώ μηνιαίως για δίδακτρα και όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα να απευθύνονται στους υπεύθυνους κάθε δημοτικής αθλητικής εγκατάστασης.

Το Στάδιο είναι σήμερα ένα στολίδι που το χρησιμοποιούν πολλοί σύλλογοι και πολλοί αθλητές αφού παρέχει όλες τις ανέσεις για την σωστή προετοιμασία αλλά όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής Τάκης Πετρόπουλος «Χρειάζεται 1.000.000 ευρώ για να γίνει γήπεδο διεθνών προδιαγραφών. Να μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Χρειάζεται ποσό 300000 ευρώ για τα τουρνικέ, άλλες 300.000 ευρώ για την αλλαγή των οθονών, 200.000 ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Επιστημονικής Στήριξης Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (γυμναστήριο, φυσικοθεραπευτήριο, εργομετρική μονάδα) και περίπου ένα ποσό των 200.000 ευρώ για διαφημιστικά leds κ.ο.κ.. Ο Δήμος Πατρέων διεκδικεί από το κράτος τόσο την απαιτούμενη έκτακτη επιδότηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ύψους 1 εκ, ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του, όσο κι ετήσια τακτική επιδότηση για τη λειτουργία του.

Αλέξης Διγενής