ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Κινητοποίηση – Πορεία Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 5μμ Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

  • Views 2716

Η Διοικούσα Επιτροπή του Π.Σ. συμμετέχοντας ενεργά  στην κινητοποίηση – πορεία που διοργανώνει ο Δήμος για να αναδείξει για πρώτη φορά στα δημοτικά χρονικά εκτός των άλλων μεγάλων προβλημάτων της πόλης και τα καίρια προβλήματα του αθλητισμού, καλεί τους αθλητικούς φορείς, τους αθλητές, τους φιλάθλους και όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού να συγκεντρωθούν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα μπροστά από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση.

Ο Δημάρχος Κώστας Πελετίδης τονίζει σε επιστολή του προς όλους τους πολίτες.

Συνδημότη, Συνδημότισσα,

Τα προβλήματα τα ατομικά, της οικογένειάς μας, της λειτουργία της πόλης περίσσεψαν.

Δεν πάει άλλο με την αντιλαϊκή πολιτική, της κυβέρνησης, της ΕΕ, αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία. Κονιορτοποιούν τα δικαιώματα των εργαζόμενους, των συνταξιούχους, καταστρέφουν τους επαγγελματίες, ξεκληρίζουν τους αγρότες, στο βωμό των κερδών τους και της ανάπτυξής τους. Ξέρουν πολύ καλά πώς να τρομοκρατούν το λαό, να τον απογοητεύουν θέλουν πλήρη ακινησία από τα λαϊκά στρώματα, προσπαθούν να πείσουν ότι οι αγώνες είναι αναποτελεσματικοί, ότι είναι μονόδρομος η πολιτική που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν. Προσπαθούν να σπείρουν την ηττοπάθεια.

Θεωρούμε ξεχωριστή επιτυχία του Λαού μας και στοιχείο που αποδεικνύει τις ανεξερεύνητες δυνάμεις του λαϊκού παράγοντα, τα βήματα που συντελούνται για την οριστική παραχώρηση το Δήμο των χερσαίων χώρων της Λιμενικής Ζώνης, που μέσω της δημιουργίας του Νοτίου Πάρκου και των κινητοποιήσεων έχει μπει σε θετική τροχιά.

Συνδημότη,  Συνδημότισσα,

Αυτή την περίοδο, ετοιμάζεται ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2017. Ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε συζητήσει και αποφασίσει τα βασικά στοιχεία που τον απαρτίζουν δηλαδή το Τεχνικό Πρόγραμμα, τα Ανταποδοτικά τέλη, τα Τέλη κοινόχρηστων χώρων.

Η ανταποδοτικότητα (επιπλέον δημοτικοί φόροι) αγκαλιάζει τους περισσότερους τομείς του Δήμου. Στο Δήμο μας, μόνο το 38% της χρηματοδότησης προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 62% αποτελείται από ίδια έσοδα του Δήμου (τέλη, εισφορές, πρόστιμα), δηλαδή από τον Πατραϊκό λαό, που στενάζει μέσα στις αντιλαϊκές πολιτικές.  

Οι ανάγκες όπως σε αντιπλημμυρικά έργα, σε αντισεισμική θωράκιση, σε αποχέτευση και ύδρευση, δεν χρηματοδοτούνται ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε από το ΕΣΠΑ.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών της πόλης,  αλλά και της χώρας, αποτυπώνεται σε ορισμένα στοιχεία από τις υπηρεσίες του Δήμου μας. 1560 οικογένειες μόνο στο Δήμο μας, λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων. Στα λαϊκά φροντιστήρια αλληλεγγύης συμμετέχουν πάνω από 400 παιδιά. Το προνοιακό επίδομα το λαμβάνουν 4200 άτομα. Στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ έχουν ενταχθεί 3.000 οικογένειες. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια.

Η Δημοτική Αρχή, μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, και συνεχίζει να παίρνει μέτρα. Με την πρόσφατη απόφαση για τα ανταποδοτικά τέλη διευρύναμε τα κριτήρια απαλλαγής για τους ανέργους. Διευρύναμε το κοινωνικό μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ. Για το ζήτημα της ανεργίας, που μαστίζει την πόλη μας, πήραμε την πρωτοβουλία και διοργανώσαμε την μεγάλη πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα, διεκδικώντας παράλληλα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85_page_1 %ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85_page_2

Το πρόβλημα με το προσωπικό είναι εκρηκτικό.

Έχουμε μείωση προσωπικού, εντατικοποίηση στην εργασία, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς κοινωνικών υπηρεσιών, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα και αποκομιδή  απορριμμάτων. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στο Δήμο Πατρέων, λειτουργούν με προσωπικό που δουλεύει με  ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Από τους 220 εργαζόμενους στον Κοινωνικό Οργανισμό οι 116 είναι μέσω προγραμμάτων. Οι 22 εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ που δουλεύουν στις δομές για την αντιμετώπιση τους φτώχειας (Κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια) θα απολυθούν τέλος του χρόνου. Οι 167 καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, αφού δεν ξέρουν αν κάθε χρόνο θα ανανεωθούν  οι συμβάσεις τους, ενώ ο μισθός τους ανέρχεται σε 200 με 300 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό αιθουσών. Στη ΔΕΥΑΠ σήμερα δουλεύουν 156 εργαζόμενοι και καλύπτουν τις  ανάγκες  του  Καλλικρατικού  Δήμου Πατρέων (από την Ραδινή έως και τα Καμίνια), ενώ το έτος 2009 εργάζονταν 228 άτομα και κάλυπταν μόνο τις ανάγκες του Δήμου Πάτρας.

Η κρατική  χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης κατέρχεται με άλματα .

Για το 2017: 3.018 εκ. (3.225 εκ. το 2016) ! Μειωμένος όχι μόνο  κατά 207 εκ όπως αποτυπώνεται  για τους 325 Δήμους αφού προστίθενται εδώ ακόμη -15 εκ μιας και οι Δήμοι αναλαμβάνουν για το 2017 -2018 και το κόστος των σχολικών καθαριστριών που μέχρι τώρα ήταν στην ευθύνη χρηματοδότησης  του υπ. Παιδείας

Αν δε, αφαιρεθεί από το ποσό των 3.018 εκ η μισθοδοσία εργαζομένων σε δήμους και περιφέρειες και τα προνομιακά επιδόματα που επιβαρύνουν τους ΚΑΠ (1840 +734 ) απομένουν σκάρτα 444 εκ για το σύνολο των λειτουργιών σε 325 δήμους και 13 Περιφέρειες!! Να που εδράζεται και η προσπάθεια της Κυβέρνησης για «αναμόρφωση » του Καλλικράτη.

Εμείς τι κάνουμε. Είμαστε πιο έμπειροι από ποτέ. Δεν χρειάζεται να πάμε την μια στη “Σκύλλα και την άλλη στη Χάρυβδη”. Υπάρχει λύση και αυτή θα τη δώσει ο λαός, οι νέοι και οι νέες. Οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες υπάρχει. Ενωμένοι μια γροθιά μπορούμε να  φέρουμε τα πάνω κάτω.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η Δημοτική Αρχή παίρνει νέα αγωνιστική πρωτοβουλία, συνεχίζοντας στη ρότα της μεγαλειώδους πορείας αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα κατά της ανεργίας και της λαϊκής κινητοποίησης, για την οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 8 Δεκεμβρίου , των ναυτεργατών , των συνταξιούχων στις 15 Δεκέμβρη.

Σε καλούμε την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, σε Πανπατραϊκή κινητοποίηση . Πρέπει να νοιώσουν την ανάσα μας, να μη λείψει κανείς. Ξεκινάμε στις 5 μ.μ. από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, και καταλήγουμε στο μόλο της Αγίου Νικολάου. Ενδιάμεσα, σταματάμε και πραγματοποιούμε εκδηλώσεις στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» και στα γραφεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου (Γούναρη 76).

Διεκδικούμε μαζί με το λαό:

  1. Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον  προϋπολογισμό  για  κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο, αθλητικές υποδομές, πολιτισμό κι άλλα.
  2. Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με  πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
  3. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Έκτακτο επίδομα στήριξης των ανέργων και των απόρων που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα, ενόψει Χριστουγέννων. Κανένας πλειστηριασμός σε λαϊκό σπίτι.
  4. Να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μην στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας. Άμεσα να δοθεί ο χώρος επί της Μανιακίου από το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημιουργία παιδικού σταθμού. Την απόδοση στο Δήμο των 150 στρεμμάτων του παλιού σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.
  5. Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας: αντιπλημμυρικά , αντισεισμικά , έργα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης. Μαζικές μεταφορές όπως περιμετρική διέλευση του σιδηρόδρομου , προαστιακός σιδηρόδρομος , τραμ, νότια χάραξη της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου. Έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές .
  1. Την αξιοποίηση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, για τις ανάγκες της πόλης ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό .
  2. Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας .

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

 

Πάτρα 6-12-2016

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

 ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ