Περί της χρηματοδότησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού

  • Views 1057

Του Τάκη Πετρόπουλου, Αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων.

Τελευταία γίνεται συστηματικά μια συνειδητή προσπάθεια από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να πείσει τους ανθρώπους του αθλητισμού ότι οι Δήμοι έχουν θεσμική υποχρέωση να χρηματοδοτούν τη λειτουργία των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων. Αυτό βέβαια είναι ψευδές γιατί την ευθύνη αυτή την έχει η κυβέρνηση και βεβαίως οι Δήμοι στο μέτρο των δυνάμεων τους ο καθένας καλό είναι να υποβοηθούν.

Η κυβέρνηση μετέρχεται διάφορα κόλπα για να το περάσει αυτό και κυρίως προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στους αθλητικούς παράγοντες και να ψαρέψει όσους έχουν άγνοια (ποιος μας φορολογεί, γι αυτό το σκοπό, τι προβλέπει το σύνταγμα και ποιο είναι το αθλητικό θεσμικό πλαίσιο)

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιθυμεί να στρέψει τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση και οργή κατά των Δήμων.

Ο κ. Αυγενάκης επέτεινε τη σύγχυση με το νόμο που διεύρυνε τις επιλέξιμες δαπάνες των δήμων για τον αθλητισμό, προσθέτοντας τα έξοδα μετακίνησης. Παίζουν με τις λέξεις και τις έννοιες για να θολώσουν τα νερά. Στο συγκεκριμένο θέμα απαντήσαμε με μια ενδεικτική μελέτη που κάναμε και από την οποία προέκυψε ότι για την Πάτρα το κονδύλι που θα πρέπει να διαθέτει ο Δήμος ετησίως για μετακινήσεις αθλητικών ομάδων εθνικών κατηγοριών αγγίζει τις 400 χιλ. ευρώ!

Η κυβέρνηση όμως επιμένει στην προπαγάνδα της κι έχει επιστρατεύσει διάφορους ετερόκλητους λαγούς.

Χρησιμοποιεί περιφέρειες και μικρούς κυρίως δήμους που ελέγχει και τους βάζει να μοιράζουν μικρά ποσά (αντίδωρα)  στα σωματεία για μετακινήσεις για να κάνει σπέκουλα και να πιέσει τη δημοτική αρχή της πόλης να ενδώσει στον εκβιασμό της.

Ο αντίλογος σε αυτό είναι “Οι μεγάλοι Δήμοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων το κάνουν αυτό και αν ναι τι ποσοστό των αναγκών καλύπτουν”, το ίδιο ισχύει και για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που διαφημίζει ότι από τα 180 σωματεία της πόλης θα δώσει από 1-2 χιλ. ευρώ σε καμιά 15ριά. Πρόκειται για καθαρή κοροϊδία.

Επίσης η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στην Πάτρα συγκεκριμένα διάφορους πρόθυμους ως λαγούς όπως τον Ψωμά του Σπιράλ, ένα Κανελλόπουλο του Νικολόπουλου και θα εμφανιστούν κι άλλοι.

Αυτοί οι δύο εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι χρηματοδοτήσαμε 7 σωματεία ποδοσφαίρου για τον γνωστό συγκεκριμένο ιερό και ιστορικό σκοπό και λένε εκ του πονηρού “προς τη σωστή κατεύθυνση η χρηματοδότηση των 7 ποδοσφαιρικών σωματείων, αλλά ο Δήμος να χρηματοδοτήσει όλα τα σωματεία”. Είναι και παραδόπιστοι γιατί η χρηματοδότηση αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη τους γνωρίζοντας τον σκοπό.

Οι Κυβερνητικοί αβανταδόροι

Σε διατεταγμένη υπηρεσία λοιπόν οι θεσμικοί και εξωθεσμικοί  κυβερνητικοί αβανταδόροι, κρυφοί και φανεροί έχουν ξαμολυθεί να εκλογικεύσουν το παράλογο.

Ενώ το κράτος μας φορολογεί για να χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ αυτό είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά, έτσι προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του αθλητισμού κι έτσι γινόταν πάντα, αυτοί το βιολί βιολάκι τους.

Υποδυόμενοι τους Εκατόγχειρες φύλακες του ερασιτεχνικού αθλητισμού απαλλάσσουν  ασκαρδαμικτί την κυβέρνηση από αυτή τη συνταγματική της υποχρέωση, την αθωώνουν από το έγκλημα του οικονομικού μαρασμού των ερασιτεχνικών συλλόγων κι εντελώς αυθαίρετα εμφανίζουν τους Δήμους ως υπεύθυνους.

Θέλουν να απαλλαγεί η κυβέρνηση από τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του ερασιτεχνικού αθλητισμού, συνεχίζοντας όμως να μας φορολογεί γι αυτό το σκοπό!

Θέλουν να φορολογούμαστε από την κυβέρνηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και να πληρώνουμε μέσω των Δήμων και δεύτερη φορά για το ίδιο πράγμα.

Λαϊκίζουν ακατάσχετα, αλλά δεν μας λένε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν οι Δήμοι υποκαταστήσουν το κράτος στη χρηματοδότηση της λειτουργίας του αθλητισμού, του πολιτισμού της παιδείας, της υγείας κ.ο.κ., χωρίς να είναι οι αποδέκτες των αντίστοιχων φορολογικών πόρων.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει κάποια δις αφ’ ενός για να τα διαθέσει με διάφορους τρόπους στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, αφ’ ετέρου  με τη μορφή των στρατιωτικών εξοπλισμών  ως σπονδή στα γεωστρατηγικά συμφερόντα στο πλαίσιο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Δήμοι ή θα κοροϊδεύουν τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία μοιράζοντας τους αντίδωρα, αντί για επαρκή χρηματοδότηση της λειτουργίας τους ή θα υποβαθμίσουν τα έργα υποδομών και τις υπηρεσίες για τα οποία εισπράττουν τα δημοτικά τέλη ή θα αυξήσουν δραστικά την τοπική φορολογία. Ότι από αυτά κι αν συμβεί χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ξεκάθαρη πολιτική που την υλοποιούν με μεγάλη συνέπεια ο Δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης και η Δημοτική Αρχή κι έχει τους παρακάτω τρεις βασικούς άξονες.

  • Οι Δήμοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν και το κύριο βάρος του κόστους λειτουργίας κι ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, υποκαθιστώντας το κράτος χωρίς την ανάλογη μεταφορά σε αυτούς των αναλογούντων φορολογικών πόρων, γεγονός που απαιτεί ριζική αναδιάρθρωση τόσο του φορολογικού συστήματος, όσο και του αθλητικού θεσμικού πλαισίου.
  • Οι Δήμοι πρέπει και μπορούν να στηρίζουν στο μέτρο των δυνάμεων τους τη λειτουργία και την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού διαχέοντας τα οφέλη δίκαια σε όλο το φάσμα του, με αντικειμενικά κριτήρια.
  • Οι Δήμοι πρέπει και μπορούν να διασφαλίζουν τη δίκαιη διάχυση των οφελιών με τους εξής τρόπους :
  1. Άντληση κοινοτικών κι εθνικών πόρων και διάθεση ίδιων πόρων στο μέτρο των δυνάμεων τους για έργα αθλητικών υποδομών και αθλητικών υλικοτεχνικών εξοπλισμών
  2. Διάθεση επιστημονικού κι εργατοτεχνικού προσωπικού, ηλεκτρομηχανολογικού και κάθε είδους εξοπλισμού για τη λειτουργία, συντήρηση κι εκσυγχρονισμό των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων
  3. Διάθεση επιστημονικού κι εργατοτεχνικού προσωπικού, ηλεκτρομηχανολογικού και κάθε είδους εξοπλισμού για την προσέλκυση και διοργάνωση μικρών, μεσαίων και μεγάλων αθλητικών γεγονότων
  4. Διάθεση ίδιων πόρων στο μέτρο των δυνάμεων τους για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, του σχολικού αθλητισμού, του αναπτυξιακού αγωνιστικού αθλητισμού, της αθλητικής ψυχαγωγίας των νέων και των εργαζομένων και τη συμμετοχή της πόλης σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις αναπτυξιακών ηλικιών.

Η αθλητική κοινότητα της πόλης έχει και τη γνώση και την εμπειρία να αντιληφθεί την επιχειρούμενη κυβερνητική στρεψοδικία, καταδικάζει τα κυβερνητικά φερέφωνα που προσπαθούν απροκάλυπτα να νομιμοποιήσουν τον οικονομικό μαρασμό στον οποίο έχει καταδικάσει η κυβέρνηση τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ωριμάζει το κλίμα της δυναμικής αντίδρασης. Η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει αποφασιστικά το αθλητικό διεκδικητικό κίνημα που αναγεννιέται αργά αλλά σταθερά μετά από πολλά χρόνια υποχώρησης του.

Τι κάνει ο Δήμος Πατρέων για τον Αθλητισμό

Ας δούμε ενδεικτικά τι κάνει ο Δήμος.

Το Σαραβάλι είναι ένα παράδειγμα άντλησης κοινοτικών πόρων (πρόγραμμα Φιλόδημος) για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Να σημειωθεί ότι εγκρίθηκε ήδη κι επίκειται άμεσα και η αντικατάσταση των τεχνητών χλοοταπήτων των γηπέδων ποδοσφαίρου Βραχνεΐκων, Ζαρουχλεΐκων και Ρίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που σημαίνει ότι επί Πελετίδη αντικαταστάθηκαν όλοι οι τεχνητοί χλοοτάπητες και οι δύο φυσικοί χλοοτάπητες των γηπέδων του Παμπελοποννησιακού Σταδίου.

Άλλα τέτοια παραδείγματα είναι το γήπεδο Άνω Καστριτσίου που ολοκληρώθηκε, ο Ποδηλατόδρομος και η διαδρομή τζόκινγκ στο έλος της Αγυιάς που είναι σε εξέλιξη το γήπεδο Κρήνης που δημοπρατήθηκε κ.ο.κ..

Επίσης ο Πελετίδης με ίδιους πόρους συντηρεί κι αναβαθμίζει όλα τα γήπεδα που ήταν εγκαταλελειμμένα και απαξιωμένα από τους προηγούμενους, έφτιαξε το γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χορτάρι στη Λεύκα, κατασκευάζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου με τεχνητό χλοοτάπητα Ψαθοπύργου, έχει δημοπρατηθεί το γήπεδο Ροϊτίκων με τεχνητό χλοοτάπητα, αλλάζει ο τεχνικός χλοοτάπητας και μπαίνουν κερκίδες στα 2 γηπεδάκια 7Χ7 του Παμπελοποννησιακού και είναι στην τελική ευθεία η δημοπράτηση των 29 συνοικιακών – κοινοτικών μικρών γηπέδων και αθλητικών κέντρων.

Παράλληλα με ίδιους πόρους διοργανώνει και χρηματοδοτεί σταθερά τον Διεθνή Ημιμαραθώνιο Φάνης Τσιμιγκάτος, τα πρωταθλήματα Εργαζομένων Ποδοσφαίρου και Μπάσκετ, τη συμμετοχή της πόλης στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες Πόλεων (ICG), το Παμπατραϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Παιδιών (που αναβλήθηκε λόγω κόβιντ), τον ποδηλατικό Γύρο Θυσίας.

Επίσης με ίδιους πόρους αλλάζει τις αναχρονιστικές κι επικίνδυνες μπασκέτες στα σχολικά γήπεδα, προμηθεύει τα σχολεία με αθλητικό υλικό (καμία άλλη δημοτική αρχή δεν είχε στείλει ούτε μία μπάλα ποτέ) και κάθε χρόνο εξοπλίζει αθλητικούς χώρους, σχολεία και πάρκα με αθλητικά όργανα, όπως εφέτος που θα προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό για αθλητικά όργανα μεταξύ των οποίων και την ολική αντικατάσταση των οργάνων της γυμναστικής στο αθλητικό κέντρο Λαδόπουλου. Βοηθάει με κάθε τρόπο τις αθλητικές εκδηλώσεις (προσωπικό δήμου, εξοπλισμοί, κύπελλα μετάλλια κ.ο.κ.).

Όλα αυτά είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο που συμβάλλουν στη λειτουργία και την ανάπτυξη του αθλητισμού και όχι αντίδωρα με τα οποία θέλει η κυβέρνηση και οι βαστάζοι της να ξεγελάσουν τους ανθρώπους του αθλητισμού.