ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2022 – Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

  • Views 3512

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2022 – ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΣΑΒBATO 25/6       Συναυλία με την BOSTON YOUTH PHILHARMONIC ORCHESTRA-Κάστρο Ρίου, ώρα 21.30 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Οι μουσικοί φτάνουν στην Ελλάδα μαζί με τον μυθικό Καλλιτεχνικό Διευθυντή και ιδρυτή της Ορχήστρας, Benjamin Zander. Έναν περίφημο αρχιμουσικό, διάσημο για την οξεία αντίληψη, όσο και για τις ηχογραφήσεις του που από πολλούς θεωρούνται ως σημείο αναφοράς. Όπως έχει πει ο ίδιος «Ο αρχιμουσικός μιας ορχήστρας δεν κάνει τον ήχο. Η δύναμή του, εξαρτάται από την ικανότητά του να κάνει άλλους ανθρώπους δυνατούς» Αυτή τη δύναμη θα νιώσει το κοινό της Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης που έρχεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τους Δελφούς, την Δωδώνη και καταλήγει στην Πάτρα. Ένα πολλά

υποσχόμενο μουσικό ταξίδι, με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα το οποίο ανοίγει με το χορογραφικό ποίημα του Μωρίς Ραβέλ «Το Βαλς». Έργο που σύμφωνα με τον δημιουργό του αποτελεί «ένα είδος αποθέωσης του βιεννέζικου βαλς», γεμάτο δυναμισμό και ενέργεια. Ακολουθεί ένα από τα πιο αγαπημένα ορχηστρικά γραπτά για τσέλο, το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Έντουαρντ Έλγκαρ. Σολίστ, ο ραγδαία ανερχόμενος τσελίστας Zlatomir Fung, που σε ηλικία 19 ετών έγινε ο νεότερος νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκυ στην κατηγορία του βιολοντσέλου. Η βραδιά κλείνει με την Συμφωνία αρ.5 του Σοστακόβιτς. Ένα αριστούργημα που αποθεώθηκε από την πρώτη στιγμή και επιβεβαίωσε την καλλιτεχνική αξία του δημιουργού του, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον Σοστακόβιτς. Το αμφιλεγόμενο τέλος της Συμφωνίας δεν μπορεί παρά να μας κάνει να υποκλιθούμε στην αφηρημένη τέχνη της Μουσικής.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Ραβέλ: La Valse

Έλγκαρ: Κοντσέρτο για τσέλο
Σοστακόβιτς: Συμφωνία αρ. 5

 Συντελεστές

Φιλαρμονική ορχήστρα Νέων της Βοστώνης (100 μουσικοί)

Zlatomir Fung, τσέλο

Benjamin Zander, Διεύθυνση Ορχήστρας

 

 ΤΡΙΤH 28/6+ Θεατρική Παράσταση «ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ»

ΤΕΤAΡΤΗ  29/6   σε συγγραφή και σκηνοθεσία ΜΙΧΑΛΗ ΡΕΠΠΑ – ΘΑΝΑΣΗ

                   ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.  (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

Περιγραφή Εκδήλωσης

Η θρυλική και πιο επιτυχημένη παράσταση των τελευταίων ετών «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», η οποία φέτος σημείωσε και μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία, ξεκινά την καλοκαιρινή της περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Σταύρου Καραγιάννη.

Το δίδυμο των επιτυχιών, Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας, έγραψε την ξεκαρδιστική κωμωδία το 2008 και από τότε παιζόταν συνεχώς έως το 2012.

Η προσπάθεια των μεταναστών να ενταχτούν στην ελληνική κοινωνία μέσω μεικτών γάμων γίνεται το κεντρικό θέμα στην κωμωδία. Το συγγραφικό δίδυμο καυτηριάζει με το μοναδικό και εμπνευσμένο τρόπο του τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά πρότυπα των σύγχρονων Ελλήνων, ώστε ο καταξιωμένος κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, το έχει κατατάξει δίπλα στους μεγάλους της ελληνικής κωμωδίας, Αλέκο Σακελλάριο – Χρήστο Γιαννακόπουλο, Νίκο Τσιφόρο – Πολύβιο Βασιλειάδη, και Κώστα Πρετεντέρη – Ασημάκη Γιαλαμά

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σταύρος Καραγιάννης

Σκηνικά: Λία Ασβεστά

Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη

Παίζουν: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Βασίλης Κούκουρας, Σοφία Παυλίδου, Κώστας Καζάκας, Νατάσα Κοτσοβού, Χριστίνα Πετρολέκα, Ντανιέλ Νούρκα και ο Πάνος Σταθακόπουλος

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/7      Αφιέρωμα στον Πατρινό Ρεμπέτη ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΟΛΕ.

                       Η Κατερίνα Τσιρίδου ο Αντώνης Αινίτης και αρκετοί ακόμη

                       συνεργάτες του παρουσιάζουν ένα μοναδικό αφιέρωμα – φόρο

                       τιμής στον αγαπημένο τους συνεργάτη και φίλο Μπάμπη Γκολέ.

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

Περιγραφή εκδήλωσης

Η μοναδική λέξη που μπορεί να περιγράψει τον Μπάμπη Γκολέ είναι “πρωτοπόρος”. Αγάπησε και υπηρέτησε το Ρεμπέτικο τραγούδι με όλο του το είναι!

Θεωρείται ο βασικότερος συνεχιστής, εφάμιλλος των ” παλιών”. Η φωνή του Μπάμπη Γκολέ μας ταξίδεψε στο Μαρόκο, μας έκανε να ερωτευτούμε τις τσιγγάνες και να μάθουμε απτάλικο με το πίνω και μεθώ!

Ο Πατρινός ρεμπέτης Μπάμπης Γκολές ήταν ο κυριότερος εκπρόσωπος της αναβίωσης του ρεμπέτικου. Η απουσία του αισθητή… Μας άφησε ένα πλούσιο έργο, πάνω από 300 ηχογραφημένα τραγούδια.

Ο Μπάμπης Γκολές ξεχώρισε για τη βαθιά γνώση του και το ιδιαίτερο ύφος της κομπανίας του με τα παλιά τρίχορδα, το βιολί, το μπάντζο κ.λπ. Ως γνώστης της δισκογραφίας των 78 στροφών, επανέφερε τραγούδια διαμάντια που είχαν χαθεί στους παλιούς δίσκους, κάποιοι από τους οποίους υπήρχαν μόνο στα χέρια ελάχιστων συλλεκτών.

Συντελεστές

Κατερίνα Τσιρίδου: Τραγούδι – μπαγλαμά

Αντώνης Αινίτης: Τραγούδι – μπουζούκι

Νίκος Πρωτόπαπας: κιθάρα – φωνή

Σετιχ : βιολί

Θοδωρής Πετρόπουλος: Μπουζούκι

Δήμος Βουγιούκας: Ακορντεόν

Κώστας Παναγόπουλος: Κιθάρα

Μουσική επιμέλεια προγράμματος: Νίκος Πρωτόπαπας

Διάρκεια 2.30 ώρες

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 4/7 + Θεατρική Παράσταση «ΗΛΕΚΤΡΑ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ σε σκηνοθεσία

ΤΡΙΤΗ  5/7        ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΡΑ.  (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι.Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 Περιγραφή εκδήλωσης

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα σε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο στους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη αντίστοιχα. Στον ρόλο του Παιδαγωγού ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Συντελεστές

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώργος Δεπάστας, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Ιώαννα Μαυρέα, Ιάσονας Παπαματθαίου, Αντώνης Σταμόπουλος

 

ΤΡΙΗΜΕΡΟ JAZZ & MORE… – ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 7/7, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/7 και ΣΑΒΒΑΤΟ 9/7

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

ΠΕΜΠΤΗ 7/7, ώρα 21.00

ΑΜΕΡΟΣ

PERIKLIS ALIOPIS “A LOT OF ME” (Ethnic/Balkan/Mediterranean/Jazz)

Περιγραφή Εκδήλωσης

O Περικλής Αλιώπης παρουσιάζει το πρώτο προσωπικό του album με τίτλο “A Lot of Me”. Πρωτότυπες συνθέσεις, υλικό που δημιουργήθηκε με αφετηρία την βιωματική σχέση με την μουσική, την μελέτη και τις επιρροές που τον καθόρισαν, ενώνουν την Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Ελλάδα με την Λατινική Αμερική και την Τζαζ μέσα από το αισθητικό πρίσμα του καλλιτέχνη. Κυκλοφορεί από την Ολλανδική AudioMaze Productions σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Β’ ΜΕΡΟΣ

«DRUMS & VOICE JAZZTRONICA DUET” με τους ΗΛΙΑ ΔΟΥΜΑ και ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ

Περιγραφή Εκδήλωσης

Ο ντράμερ Ηλιας Δουμάνης και η βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη δημιουργούν το 2014 τους «Drums & Voice Jazztronica Duet» , ένα πρωτοποριακό electronic Jazz ντουέτο τυμπάνων – φωνής. Το project ξεκίνησε από την ανάγκη των δύο μουσικών να πειραματιστούν με τον ήχο των τυμπάνων – φωνής και να εξερευνήσουν διαφορετικούς δρόμους καλλιτεχνικής έκφρασης, σχεδιάζοντας ένα πολυεπίπεδο ηχητικό περιβάλλον με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και προγραμμάτων. Με το ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό drums set, τoυς επεξεργασμένους ψηφιακούς ήχους και τις real time λούπες, ενορχηστρώνουν και συνθέτουν. Την ίδια στιγμή αποδομούν το συνηθισμένο ρόλο των δύο οργάνων μεταβαίνοντας από τον φυσικό ήχο της κρούσης και των βοκαλισμών στην πολυμορφική διάσταση της ηλεκτρονικής μουσικής.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/7,ώρα 21.30

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΥΚΑΡΑΣ και ο GIANCARLO PALENA σ’ ένα εναλλακτικό μουσικό πρόγραμμα. Συμμετέχει το Κουιντέτο του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας

Περιγραφή Εκδήλωσης

O διακεκριμένος Έλληνας σολίστ κλασικής κιθάρας Δημήτρης Σουκαράς συμπράττει με τον Ιταλό βιρτουόζο του μπαντονεόν Giancarlo Palena σε ένα εναλλακτικό μουσικό πρόγραμμα. Οι δύο νέοι καλλιτέχνες γνωρίστηκαν στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου και τους ένωσε το πάθος τους για τη μουσική του Αργεντίνου Astor Piazzolla. Με το ντουέτο τους έχουν δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αγγλία ενώ τον Αύγουστο του 2022 θα δώσουν το πρώτο τους tour εκτός Ευρώπης, στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Στην Πάτρα έρχονται να προτίνουν ένα πρόγραμμα που προβάλει διάσιμα θέματα του κινηματογράφου με ένα αφιέρωμα στον Ennio Morricone (θέματα Western) και στον Μίκη Θεοδωράκη (με τη μουσική του για το Serpico, καθώς και τον Ζορμπά). Φυσικά από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει το tango nuevo και η μουσική του Astor Piazzolla.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/7, ώρα 21.30

Love Trio & Κωστής Χριστοδούλου

Το Love trio αποτελείται από τους: Δημήτρη Τσάκα στο σαξόφωνο Γιώργο Γεωργιάδη στο μπάσο Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη στα ντραμς

Περιγραφή Εκδήλωσης

Οι τρεις καταξιωμένοι μουσικοί συνδέονται καλλιτεχνικά για πάνω από 20 χρόνια. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπική καριέρα και πορεία, συνεργάζονται με τον επίσης δημιουργικό Κωστή Χριστοδούλου στο πιάνο και δημιουργούν ένα τζαζ κουαρτέτο, ένα μουσικό πρότζεκτ που βασίζεται σε προσωπικές τους συνθέσεις. Δημήτρης Τσάκας | Σαξόφωνο Γιώργος Γεωργιάδης | Μπάσο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης | Ντραμς Κωστής Χριστοδούλου | Πιάνο

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/7    Θεατρική Παράσταση «ΑΚΟΥΩ ΗΧΟΝ ΚΩΔΩΝΟΣ» από έργα του ΜΠΟΣΤ επιμελημένα από τον ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

Περιγραφή Εκδήλωσης

Η παράσταση ονομάζεται ‘’Ακούω ήχον κώδωνος’’ και πρόκειται για μια σύνθεση

από έργα του Μποστ επιμελημένα από τον Θανάση Παπαγεωργίου. Στο έργο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τη ‘’Μαρία Πενταγιώτισσα’’, τη ‘’Μήδεια’’, τον ‘’Ρωμαίο και Ιουλιέτα’’ τη ‘’Φαύστα’’, την ‘’Όμορφη Πόλη’’, την ‘’Αλληλογραφία με τον Κώστα’’, τον ‘’Δον Κιχώτη’’, ποιήματα, λεζάντες, πεζά κείμενα, πρόχειρες σημειώσεις, με λίγα λόγια το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Μποστ.

Στην παράσταση παίρνουν μέρος, εκτός από τον ίδιο τον Θανάση  Παπαγεωργίου και το βασικό στέλεχος της Στοάς τη Λήδα Πρωτοψάλτη, άλλα τρία παλαιά μέλη της Στοάς, η Ευδοκία Σουβατζή, η Εύα Καμινάρη και ο Γιώργος Ζιόβας

και συνεργάζονται για πρώτη φορά οι ηθοποιοί Άννα Μονογιού,  Άρης Τρουπάκης,  Μαρία Νίκα,  Αργύρης Παυλίδης, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη,  Μαριάννα Κιμούλη,  Δήμητρα Κόκκορη,  Γιλμάζ Γιουσμέν και Χρήστος Καρύπης.

Η μεγάλη όμως έκπληξη είναι η συμμετοχή του Διονύση Τσακνή, που εκτός από  πέντε καινούργια τραγούδια που έχει γράψει θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά και βασικό ρόλο σαν ηθοποιός. Άλλα μουσικά μέρη οφείλονται στον αείμνηστο συνεργάτη και μόνιμο συνθέτη των έργων του Μποστ Βασίλη Δημητρίου, ενώ τα σκηνικά και τα σχεδιασμένα από τον ίδιο τον Μποστ κοστούμια θα επιμεληθεί η μόνιμη συνεργάτρια της Στοάς Λέα Κούση.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/7 +         Θεατρική Παράσταση «ΜΗΔΕΙΑ» του ΕΥΡΥΠΙΔΗ σε σκηνοθεσία

ΤΡΙΤΗ  12/7  ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΕΙΛΑΚΗ και ΜΑΝΩΛΗ ΔΟΥΝΙΑ (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Ένα από τα πιο ερωτικά και σπαρακτικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου σκηνοθετούν το καλοκαίρι του 2022ο Αιμίλιος Χειλάκηςκαι ο Μανώλης Δούνιας, σε μια παράσταση που θα παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα της Αθήνας και θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ακολουθώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών της αρχαίας τραγωδίας, όλα τα πρόσωπα του δράματος  θα παιχτούν από τρεις ηθοποιούς: τον Αιμίλιο Χειλάκη, την Αθηνά Μαξίμου και τον Αναστάση Ροϊλό. Η Γιώτα Νέγκα και η Μυρτώ Αλικάκη θα αναλάβουν τον ρόλο των κορυφαίων του πολυμελούς χορού, τα μέλη του οποίου θα ανακοινωθούν σύντομα. Το εμβληματικότερο ίσως έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας θα παρουσιαστεί σε καινούρια μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας,

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας,

Ερμηνεύουν: Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, Αναστάσης Ροϊλός, Γιώτα Νέγκα, Μυρτώ Αλικάκη και ένας πολυμελής χορός.

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/7    Θεατρική Παράσταση «ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» του ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ σε

                   Μετάφραση ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΑΦΕΑ, σκηνοθεσία ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΑΝΟΥΡΗ (μετάκληση)

                   Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή εκδήλωσης

O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, που έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο στη Σκηνή – Νίκος Κούρκουλος και ξεπέρασε τις 5.500 διαδικτυακές θεάσεις. Οι εξαιρετικοί Λένα Παπαληγούρα, Κάτια Δανδουλάκη, Κωνσταντίνος Μπιμπής και Γιάννης Κουκουράκης ζωντανεύουν τους ήρωες ενός από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Ο Γυάλινος Κόσμος –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Το έργο είναι μια ανάμνηση. Ο Τομ θυμάται στιγμές της οικογενειακής του ζωής. Η πληκτική δουλειά του σε μια αποθήκη υποδηματοποιίας, έχει συνθλίψει τα όνειρά του. Η Λόρα, η αδερφή του, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από γυάλινα ζωάκια. Η Αμάντα, η μητέρα τους, ελπίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν όπως η ίδια δεν κατάφερε ποτέ. Ο Τζίμ, ένας επισκέπτης στον οποίο στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους, θα τους απογοητεύσει.

Συντελεστές

Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Ερμηνεύουν: Kάτια Δανδουλάκη, Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Κουκουράκης

 

 ΠΕΜΠΤΗ 14/7 Συναυλία με το μουσικό σύνολο VAMOS (VAMOS ORCHESTRA)

                   «Πρόσφυγες Συνθέτες»

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Το μουσικό σύνολο Vamos (Vamos Orchestra) συμμετέχει στο Δ.Φ.Π. 2022 με ένα

Πρόγραμμα αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Πρόσφυγες Συνθέτες». Στο συγκεκριμένο project θα γνωρίσουμε την κατηγορία των συνθετών που ασχολήθηκε με το ελαφρό τραγούδι (Σουγιούλ, Γιαννίδης) και τα ρεμπέτικα (Παπαιωάννου, Τούντας, Παπάζογλου, Χατζηχρήστος κ.λ.π.). Οι θεατές θα μάθουν με ποιο τρόπο ερμήνευαν τις χαρές, τις λύπες, τον έρωτα και την κοινωνική ζωή γενικότερα της εποχής.

Όλα τα τραγούδια έχουν ξαναενορχηστρωθεί για να ταιριάξουν στο ύφος της Vamos Orchestra και σε κάποια από αυτά έγινε προσπάθεια να αποκτήσουν και ένα πιο σύγχρονο χαρακτήρα.

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/7    Θεατρική Παράσταση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ

Μολιέρου «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ» (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» είναι το εμβληματικό και τελευταίο έργο του δημοφιλούς δημιουργού και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1673, με τον ίδιο το συγγραφέα στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Μία από τις πιο διάσημες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, μια αξεπέραστη δημιουργία χαράς, με υπέροχους χαρακτήρες και μνημειώδεις στιγμές, παρουσιάζεται σε πρωτότυπη διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική του Κώστα Γάκη, με πολλούς ταλαντούχους νέους πρωταγωνιστές, ζωντανή μουσική, με έναν νεανικό, υψηλής ενέργειας θίασο.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/μουσική/διασκευή και πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης

Σκηνικά/κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Μουσική επιμέλεια και παραγωγή: Κώστας Λώλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κοσμίδου

 

Παίζουν οι Ηθοποιοί:

Αργκάν, ο κατά φαντασίαν ασθενής, Μπεζάρ ηθοποιός της εποχής: Θανάσης Τσαλταμπάσης

Μπελίν, δεύτερη γυναίκα του Αργκάν, πρώτη κόρη του Μπεζάρ: Αγοραστή Αρβανίτη

Ανζελίκ, πρώτη κόρη του Αργκάν, δεύτερη κόρη του Μπεζάρ: Νάστια Βραχάτη

Λουϊζόν, δεύτερη κόρη του Αργκάν, τρίτη κόρη του Μπεζάρ: Στεφανία Καλομοίρη

Τουανέτ, υπηρέτρια του Αργκάν, σύζυγος του Μπεζάρ:  Νικολέτα Βλαβιανού

Μπεράλντ, αδερφός του Αργκάν, Φιλίπ σωματοφύλακας του Μπεζάρ: Δημήτρης Καλαντζής

Κλεάντ, ερωτευμένος με την Ανζελίκ, Ιππότης της Μοντένα: Ορφέας Παπαδόπουλος

Γιατρός Ντιαφουαρύς, Πουντσινέλο, αφηγητής: Νίκος Ορφανός

Τομά Ντιαφουαρύς, Μολιέρος: Αλέξανδρος Ζουριδάκης

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/7    Θεατρική Παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του ΣΟΦΟΚΛΗ σε σκηνοθεσία

                   ΤΖΕΖΑΡΙΣ ΓΚΡΑΟΥΖΙΝΙΣ. (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

Περιγραφή Εκδήλωσης

Το θέμα της τραγωδίας προέρχεται από τον Θηβαϊκό κύκλο, απ’ όπου ο Σοφοκλής άντλησε υλικό για δύο ακόμη τραγωδίες του, τον Οιδίποδα Τύραννο και τον Οιδίποδα επί Κολωνώ.

Η Αντιγόνη είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά που ο Οιδίποδας απέκτησε με την Ιοκάστη, βασίλισσα της Θήβας, χωρίς να γνωρίζει πως εκείνη ήταν η φυσική μητέρα του. Αδέλφια της η Ισμήνη, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης.

Όταν ο Οιδίποδας ανακάλυψε την αλήθεια για την καταγωγή του, αυτοεξορίστηκε και τα δύο αδέρφια συμφώνησαν να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα ανά έναν χρόνο. Όταν, μετά το πρώτο έτος διακυβέρνησης, ο Ετεοκλής αρνείται να παραχωρήσει τον θρόνο στον Πολυνείκη, εκείνος εξοργισμένος καταφεύγει στο Άργος και οργανώνει εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Η εκστρατεία αποτυγχάνει, όμως τα δύο αδέλφια σκοτώνονται σε μονομαχία μεταξύ τους. Τον θρόνο αναλαμβάνει ο Κρέων, αδερφός της Ιοκάστης, που διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Η Αντιγόνη  αποφασίζει να αντισταθεί στην απόφαση του Κρέοντα, η οποία καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς. Η αδελφή της Ισμήνη προσπαθεί να την αποτρέψει, αλλά η Αντιγόνη θέτει πάνω από τις διαταγές του απολυταρχικού άρχοντα την αγάπη της για τον

αδελφό της. Επιχειρώντας να θάψει τον νεκρό, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Η αδιάλλακτη επιμονή του Κρέοντα στην καταδίκη της θα οδηγήσει σε αλυσιδωτούς θανάτους. Στο τέλος της τραγωδίας ο βασιλιάς Κρέων θα κατοικεί την ερημιά του, αφού έχει χάσει κάθε αγαπημένο του πρόσωπο.

Ερμηνεύουν

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ, ΕΛΛΗ ΤΡΙΓΓΟΥ, ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΙΑΔΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

ΤΡΙΤH 19/7       Θεατρική Παράσταση «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ» (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

Περιγραφή Εκδήλωσης

Το πιο αισιόδοξο και διορατικό κείμενο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Το Όνειρο ενός Γελοίου δια χειρός Έφης Μπίρμπα με την μοναδική ερμηνεία του Άρη Σερβετάλη

Το Όνειρο ενός Γελοίου το αριστούργημα του Ρώσου δασκάλου της ανθρώπινης ψυχολογίας, μας παρουσιάζει ένα άντρα που εκθετημένος στην υπαρξιακή αγωνία χωρίς λύση περπατά στο ύπουλο μονοπάτι του μηδενισμού. Γυρίζοντας στο σπίτι του ένα βράδυ αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του με το περίστροφο που έχει αγοράσει και περιμένει στο συρτάρι του όταν ξαφνικά συναντά ένα κοριτσάκι… Αυτό το κοριτσάκι θ’ αλλάξει ολοκληρωτικά την σχέση του με τη ζωή και την πραγματικότητα.

Ο Άρης Σερβετάλης υπό την καθοδήγηση της Έφης Μπίρμπα μας ξεναγεί στον κόσμο του Γελοίου του Ντοστογέφσκι οδηγώντας μας στα μύχια των σκέψεων του, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, αλήθειας και ψευδαίσθησης, ορατού και αόρατου, κωμικού και τραγικού, γελοιότητας και σαλότητας και καταθέτει μια μοναδική ερμηνεία κατακτώντας τη σκηνή και την πλατεία του θεάτρου. Η παράσταση αποπειράται να εξαλείψει τ’ αδιέξοδα της ανθρώπινης φύσης της οποίας τα υλικά είναι ίδια με τα υλικά των ονείρων.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-εικαστική εγκατάσταση-σχεδιασμός κοστουμιού: Έφη Μπίρμπα

Δραματουργία: Άρης Σερβετάλης-Έφη Μπίρμπα

Ερμηνευτής: Άρης Σερβετάλης

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/7 + Θεατρική Παράσταση «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» του ΣΟΦΟΚΛΗ (μετάκληση)

ΠΕΜΠΤΗ 21/7    Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Ο Φιλοκτήτης εγκαταλελειμμένος στη Λήμνο έρχεται αντιμέτωπος με τους συντρόφους του δέκα χρόνια μετά, όταν επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή για να κατακτήσουν την Τροία. Μια τραγωδία για τον ανθρώπινο πόνο και την εγκατάλειψη,τη σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιμή και το καθήκον.

Συντελεστές

Μετάφραση : Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία : Μαρλέν Καμίνσκι

Ερμηνεύουν: ΤΑΚΗΣ ΝΟΥΣΙΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/7      Χορευτικό Αντάμωμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/7      Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων ή Νότιο Πάρκο, ώρα 20.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/7

Περιγραφή Εκδήλωσης

Μέσα σ΄ αυτές τις άχαρες ημέρες ερχόμαστε με το «χορευτικό αντάμωμα» και τις υπόλοιπες δράσεις του Π.Ο. για όλο το καλοκαίρι να δώσουμε χαρά, ελπίδα αισιοδοξώντας για ένα καλύτερο αύριο που κανείς δεν θα μας χαρίσει αλλά εμείς θα παλέψουμε να χτίσουμε.

Για το «χορευτικό αντάμωμα» απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους συλλόγους και συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής μας που διατηρούν χορευτικά τμήματα παραδοσιακών χορών δίνοντας τους την ευκαιρία παρουσίασης της δουλειάς τους εξασφαλίζοντας ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή.

 

ΤΡΙΤΗ 26/7   Θεατρική Παράσταση «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ» βασισμένη το έργο της

                   ΔΙΔΩΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι.Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου, παρουσιάζουμε την παράσταση Ματωμένα Χώματα.

Το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές Ελλήνων, μεταφέρεται στη σκηνή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών.

Καθώς έφυγαν και οι τελευταίοι αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μαζί τους έφυγαν και οι ζωντανές μαρτυρίες των γεγονότων. Για πολλούς σύγχρονους ανθρώπους – ειδικά τους νεότερους – εκείνα τα γεγονότα αποτελούν πληροφορίες, ημερομηνίες και ονόματα γραμμένα σε κάποια βιβλία ιστορίας. Το τι πραγματικά βίωσαν οι άνθρωποι εκείνον τον καιρό, είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να το νιώσουν και να το καταλάβουν, στο σήμερα. Τα σπουδαία “Ματωμένα Χώματα” της Διδώς Σωτηρίου είναι μια σημαντική κληρονομιά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Το μυθιστόρημα μεταφέρει τον αναγνώστη στην πραγματικότητα της εποχής εκείνης, με τον αέρα, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις εικόνες της καθημερινότητας των διαφόρων εθνικοτήτων που ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπως επίσης και τον πόνο, τη βία και τις αδυσώπητες συνθήκες του πολέμου.

Μέσα από τον κεντρικό αφηγητή του βιβλίου, τον Μανώλη Αξιώτη, ερχόμαστε κοντά στους ανθρώπους εκείνων των ημερών, στα απίστευτα συμβάντα που βίωσαν και στην εσωτερική τους μάχη για τις αξίες της ζωής.

Στιγμές αδικίας, προδοσίας, εκμετάλλευσης και στυγνής βαρβαρότητας περνούν καταιγιστικά στο ανάγνωσμα, καθώς και στιγμές βαθιάς φιλίας, κατανόησης και αγάπης.

 

Παίζουν:  Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/7   Μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από την ταραχώδη

Ζωή της LOTTE LENYA, της πρωταγωνίστριας του ΜΠΕΡΛΟΝΤ ΜΠΡΕΧΤ από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ. (μετάκληση)

Στο ρόλο της ΛΟΤΤΕ η ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει, σε πανελλήνια περιοδεία, το θεατρικό έργο Λόττε, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, η παράσταση διατρέχει την ταραχώδη ζωή της πρωταγωνίστριας του θεάτρου του Μπρεχτ, Λόττε Λένια, που ξεκίνησε από τη Γερμανία του Μεσοπολέμου για να κατακτήσει με το ταλέντο της όλη την υφήλιο. Στην παράσταση, η αφήγηση μπλέκεται με τα τραγούδια του Κουρτ Βάιλ, σε νέα μετάφραση σε ελληνικό στίχο από τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη αφήνει ξανά για λίγο τη μουσική σκηνή και επιστρέφει στο θέατρο. Οι υποκριτικές της ικανότητες κέρδισαν το κοινό και την κριτική όταν ερμήνευσε την Εντίθ Πιαφ στο Εθνικό Θέατρο (2015). Τώρα, ενσαρκώνει μία άλλη εμβληματική προσωπικότητα της παγκόσμιας τέχνης, ερμηνεύοντας παράλληλα και τα μοναδικά τραγούδια της. Τραγούδια γνωστά στο ελληνικό κοινό μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις και των ιστορικών ερμηνειών τους από τη Μελίνα Μερκούρη, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Χάρις Αλεξίου, κ.α..

Συντελεστές

Κείμενο: Χάρης Ρώμας, Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης, Απόδοση στίχων: Γεράσιμος Ευαγγελάτος

Στον ρόλο της Λόττε, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/7    Θεατρική Παράσταση «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ» του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ σε

                   σκηνοθεσία ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΖΟΥ και μουσική ΦΟΙΒΟΥ

                   ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, οδός Ι.Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις Εκκλησιάζουσες και τη Λυσιστράτη. Μία προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια.

Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα.

Ο Αριστοφανικός λόγος, πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός, μας θυμίζει ότι, ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο σημαντικό κείμενο του.

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Ερμηνεύουν: Γιάννης Μπέζος, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη

Λαέρτης Μαλκότσης, Παναγιώτης Κατσώλης, Αλέξης Βιδαλάκης, Σταύρος Μαρκάλας

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΤΡΙΤΗ 2/8 +       Θεατρική Παράσταση «Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ» (μετάκληση)

ΤΕΤΑΡΤΗ  3/8               Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Η Σοφία Σπυράτου έστησε φέτος μία παράσταση κωμική, φασαριόζικη και ονειροπόλα, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία και ταξιδεύοντας το θεατή μέσα από την καινούρια μετάφραση- διασκευή της Λουίζας Μητσάκου, με μία γλώσσα σημερινή. H μουσική της παράστασης, από τα γνωστά σε όλους θέματα του Ροσίνι έως τις πρωτότυπες μελωδίες του Μιλτιάδη Παπαστάμου συγκινούν και τονίζουν το μουσικό χαρακτήρα της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη εντυπωσιάζουν ισορροπώντας ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο.

Το ρόλο του Φίγκαρο αναλαμβάνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος θα ερμηνεύσει και την περίφημη άρια του Ροσίνι ελαφριά πειραγμένη. Στο ρόλο του Ντοτόρε Μπαρτόλο ο Φάνης Μουρατίδης. Ο δεκαεπταμελής θίασος αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς καθώς και ζωντανή ορχήστρα.

 

Συντελεστές

Διασκευή, Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου

Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου

Ερμηνεύουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη, Μάριος Πετκίδης, Γιάννης Ζαράγκαλης

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 1/9 +                 Θεατρική Παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» (μετάκληση)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/9                   Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι.Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Το θέμα της τραγωδίας προέρχεται από τον Θηβαϊκό κύκλο, απ’ όπου ο Σοφοκλής άντλησε υλικό για δύο ακόμη τραγωδίες του, τον Οιδίποδα Τύραννο και τον Οιδίποδα επί Κολωνώ.

Η Αντιγόνη είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά που ο Οιδίποδας απέκτησε με την Ιοκάστη, βασίλισσα της Θήβας, χωρίς να γνωρίζει πως εκείνη ήταν η φυσική μητέρα του. Αδέλφια της η Ισμήνη, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης.

Όταν ο Οιδίποδας ανακάλυψε την αλήθεια για την καταγωγή του, αυτοεξορίστηκε και τα δύο αδέρφια συμφώνησαν να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα ανά έναν χρόνο. Όταν, μετά το πρώτο έτος διακυβέρνησης, ο Ετεοκλής αρνείται να παραχωρήσει τον θρόνο στον Πολυνείκη, εκείνος εξοργισμένος καταφεύγει στο Άργος και οργανώνει εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Η εκστρατεία αποτυγχάνει, όμως τα δύο αδέλφια σκοτώνονται σε μονομαχία μεταξύ τους. Τον θρόνο αναλαμβάνει ο Κρέων, αδερφός της Ιοκάστης, που διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής. Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Η Αντιγόνη  αποφασίζει να αντισταθεί στην απόφαση του Κρέοντα, η οποία καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς. Η αδελφή της Ισμήνη προσπαθεί να την αποτρέψει, αλλά η Αντιγόνη θέτει πάνω από τις διαταγές του απολυταρχικού άρχοντα την αγάπη της για τον αδελφό της. Επιχειρώντας να θάψει τον νεκρό, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Η αδιάλλακτη επιμονή του Κρέοντα στην καταδίκη της θα οδηγήσει σε αλυσιδωτούς θανάτους. Στο τέλος της τραγωδίας ο βασιλιάς Κρέων θα κατοικεί την ερημιά του, αφού έχει χάσει κάθε αγαπημένο του πρόσωπο.

Ερμηνεύουν

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ, ΕΛΛΗ ΤΡΙΓΓΟΥ, ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΙΑΔΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3/9               Θεατρική παράσταση «ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ» του

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία

Νικορέστη Χανιωτάκη (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Ο Ματωμένος γάμος, η τραγωδία του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αποτελεί ένα θεατρικό και λογοτεχνικό φαινόμενο. Σήμερα, περίπου έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, και παρά τη δυσκολία προσέγγισης της θεματολογίας του από τη σύγχρονη οπτική, ολοένα διευρύνεται πλανητικά η φήμη του με νέες παρουσιάσεις στο θέατρο σε πλήθος χώρες, με καινούργιες μελέτες γι’ αυτόν και σταθερό το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού. Έχει πάρει τη θέση του δίπλα στα κορυφαία αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, όπως είναι οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, τα έργα του Σέξπηρ, του Στρίντμπεργκ, του Τσέχωφ ή του Τένεσι Ουίλιαμς.

 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος

Πρωτότυπη Μουσική * – Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Αλκίνοος Ιωαννίδης

Σκηνικά-Κοστούμια : Αρετή Μουστάκα

Χορογραφίες-Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Νταϊόγλου

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Μουσική διδασκαλία:

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος – Αλκίνοος Ιωαννίδης

 

Διανομή:

Μαρία Τζομπανάκη                         ΜΑΝΑ

Μαρία Χάνου                                     ΝΥΦΗ

Νίκος Πουρσανίδης                        ΛΕΟΝΑΡΔΟ

Κωνσταντίνος Ασπιώτης               ΓΑΜΠΡΟΣ

Γιάννης Καλατζόπουλος                ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ

Χριστίνα Τσάφου                              ΠΕΘΕΡΑ

Μαριάννα Πολυχρονίδη                ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΑΡΔΟ

Κώστας Βασαρδάνης                   ΦΕΓΓΑΡΙ

Ισιδώρα Δωροπούλου                    ΖΗΤΙΑΝΑ

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος   ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ Α’

Κώστας Κοράκης                              ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ Β’

Ιφιγένεια Μακρή                               ΔΟΥΛΑ

Άννα Φιλιππάκη                         ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4/9      Συναυλία «Η ΜΠΕΤΤΥ ΧΑΡΛΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ

                             ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ»

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη των Λαών

με τραγούδια στα ελληνικά και άλλες γλώσσες

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι.Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Συναυλία αφιερωμένη στην Ειρήνη των Λαών με τραγούδια στα ελληνικά και άλλες γλώσσες. Την Μπέττυ Χαρλαύτη συνοδεύει 6μελής ορχήστρα.  Σε μια εποχή που η Φιλία, η Ενότητα και η Ειρήνη μεταξύ των λαών είναι άμεση κοινωνική ανάγκη, με έναν πόλεμο να μαίνεται, το έργο του Μίκη Θεοδωράκη γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Σθεναρός προασπιστής ο ίδιος της ελληνοτουρκικής φιλίας έκλεισε το 2018 τη σειρά της επίσημης δισκογραφίας του έργου του με έναν δίσκο, σχεδόν προφητικό, που αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ειρήνη. Ερμηνεύτρια του δίσκου η Μπέττυ Χαρλαύτη, η κατ’ εξοχήν ερμηνεύτρια του έργου του συνθέτη από τη νέα γενιά. Ως υπέρτατη συμβολική κίνηση μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2021, ένα μήνα μετά την αναχώρησή του Μίκη Θεοδωράκη για τη Γειτονιά των Αγγέλων, ο Τούρκος συνοδοιπόρος του Ζουλφί Λιβανελί προσκάλεσε την Μπέττυ Χαρλαύτη στην Κωνσταντινούπολη, σε μια μεγαλειώδη βραδιά όπου η ερμηνεύτρια εκπροσώπησε τη μουσική του μεγάλου μας συνθέτη στην πρώτη συναυλία που δόθηκε στη μνήμη του στο εξωτερικό. Η συναυλία αφιερώθηκε στην ενότητα των δύο λαών και σηματοδότησε την αναζωπύρωση του μηνύματος για Παγκόσμια Ειρήνη.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 5/9            Θεατρική Παράσταση «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ

                             σε σκηνοθεσία ΘΕΜΗ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ (μετάκληση)

                             Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, παρουσιάζει η 5η Εποχή Τέχνης σε συνεργασία με την Ars Aeterna. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 19 και 20 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου και θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Τους ρόλους ερμηνεύει, ένα σύνολο εξαιρετικών ηθοποιών.

Στο ρόλο της Ιφιγένειας η Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγαμέμνων) , Παντελής Δεντάκης (Πρεσβύτης – Αγγελιαφόρος) , Ιωάννα Παππά ( Κλυταιμνήστρα ),  Άκης Σακελλαρίου (Μενέλαος) , Γιώργος Χρυσοστόμου (Αχιλλέας),  Ιουλία Γεωργίου, Άλκηστις Ζιρώ, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Σάντυ Χατζηιωάννου.

 

 

ΤΡΙΤΗ 6/9                    Θεατρική Παράσταση ««ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ»

                                    σε κείμενα και σκηνοθεσία ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ (μετάκληση)

                                    Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι. Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Με αυτή τη σκέψη, φέτος η παιδική σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με την πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας.

Ένα παραμύθι που ξεκινάει από τον Δία μεταμορφωμένο σε χρυσή βροχή! Το αγκάλιασμα της χρυσής αυτής βροχής με τη Δανάη, την πεντάμορφη βασιλοπούλα απ’ το Άργος, θα φέρει στον κόσμο ένα μωρό. Ένα θεϊκό μωρό, που μεγαλώνοντας θα γίνει ένας από τους πιο ξακουστούς ήρωες της ανθρωπότητας.

Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του, ο Περσέας θα βρεθεί μαζί με τη μητέρα του σε ένα σεντούκι πεταμένο στη θάλασσα. Τα κύματα θα φέρουν το σεντούκι αυτό  στη Σέριφο, το πανέμορφο νησί. Εκεί θα τους περισώσει ένας ψαράς ο Δίκτης, που θα τους φιλοξενήσει και θα γίνει αργότερα δάσκαλος, καλός, για το μικρό Περσέα.

Τα χρόνια θα περάσουν γρήγορα όπως τα παραμύθια. Ο Περσέας θα γίνει ολόκληρο παλικάρι και θα αναλάβει να πάει στις γοργόνες, να κόψει το κεφάλι της Μέδουσας. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, γεμάτος περιπέτειες, αγωνία και εκπλήξεις. Εκεί θα συναντήσει τον έρωτα… Σίγουρα κανένας μύθος δεν είναι τόσο παραμυθένιος, όσο ο Περσέας και η Ανδρομέδα.

 

Μια παράσταση με πανέμορφα σκηνικά και κοστούμια, με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, με προβολές.Μια παράσταση προσεγμένη στη λεπτομέρεια, φτιαγμένη με πολλή αγάπη και σεβασμό για τα παιδιά

 

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνικά-Κουστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση-Χορογραφίες-Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Μουσική-Ενορχήστρωση-VideoArt: Αντώνης Δελαπόρτας

Στίχοι-Μουσικές Επιλογές: Ανδρέας Κουλουμπής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη

Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Καρτάση

 

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Χάρης Αγγέλου, Κατερίνα Γεωργάκη, Ηλέκτρα Θεολόγη, Έλενα Μιχαλάκη, Γιώργος Μπανταδάκης, Γιάννης Νικολάου, Νεκτάριος Φαρμάκης

 

ΠΕΜΠΤΗ 8/9            Θεατρική Παράσταση «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»

                             Σε σκηνοθεσία ΑΡΗ ΜΠΙΝΙΑΡΗ με τον ΓΙΑΝΝΗ

                             ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ (μετάκληση)

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων,

(Παμπελοποννησιακό   Στάδιο, Ι.Ρίτσου – Θύρα 3), ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή, η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους την μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, για τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα την μουσική, δημιουργούν, μια δυναμική πλατφόρμα αναπαράστασης και αναδεικνύουν συγκινησιακά φορτία από το πεδίο της αρχαίας τραγωδίας. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντα επίκαιρης ιστορίας.  Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου

Κράτος: Άρης Μπινιάρης

Βία: Κωνσταντίνος Γεωργαλής

Ήφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε

Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης

Ιώ: Νάνσυ Μπούκλη

Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/9                   Συναυλία με τίτλο «Μουσική υπό το φως της πανσελήνου»

Συμπράττουν στο πιάνο Αναστάσιος Πάππας και Χρίστος

Παπαγεωργίου

Αχαΐα Κλάους, ώρα 21.30

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/9                    2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας 2022

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/9 &         Στα πλαίσια του φεστιβάλ, στις 10/9 θα πραγματοποιηθεί

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/9               συναυλία με τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΚΑΙ ΕΥΗΚΟΟΝ ΜΕΛΟΣ

                                «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ»

Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, ώρα 21.30

Περιγραφή Εκδήλωσης

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων πραγματοποιεί το 2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, το τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διοργανωθεί μια μουσική βραδιά/συναυλία, με δωρεάν είσοδο με προσκλήσεις, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα γίνουν δράσεις όπως εθελοντική αιμοδοσία, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών, διενέργεια προληπτικών ιατρικών ελέγχων, κ.ά.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 12/9            ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ «ΤΟ ΤΑΒΛΙ» του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΪΔΗ

Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ώρα 21.30

 

Περιγραφή Εκδήλωσης

Αρχές δεκαετίας του ’70, ο Φώντας και ο Κόλιας, μοιραίοι κουνιάδοι, βρίσκονται μπροστά σ’ ένα ανοιχτό τάβλι, έτοιμοι για μια ακόμη παρτίδα. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να πιάσουν την καλή». Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον

αέρα, ξαναστήνετε, και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Το όνειρο του Νεοέλληνα «να κάνει όνομα και να φύγει ψηλά…

Σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη, φωτισμοί Γιάννης Τσαμπος, Αντώνης Μικροβας. Παίζουν Θοδωρής Σκυφτούλης , Ντίνος Ποντικόπουλος

 

ΤΡΙΤΗ 13/9        Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ

Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ώρα 21.30

Περιγραφή Εκδήλωσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός τιμά τον αξέχαστο ερμηνευτή και την οικογένειά του και διοργανώνει μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα.

Σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού θα ανέβουν στη σκηνή και θα ερμηνεύσουν τραγούδια πολλών σημαντικών Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στις καρδιές των ανθρώπων του λαού χάρη στη μοναδική, δωρική φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου που τα σφράγισε, περνώντας τα στην Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Η Πέγκυ Ζήνα, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, πλαισιωμένοι από την ορχήστρα που συνόδευε τον Δημήτρη Μητροπάνο, θα μας θυμίσουν τα τραγούδια του και θα αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν μοναδικό άνθρωπο και καλλιτέχνη.

 

 

10-6-2022

#pampeloponisiako