Θεατρική παράσταση “Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17” στις 7 Δεκεμβρίου.

  • Views 2573

Η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ και της βράβευσης της για την περσινή 2η θέση στην οικονομική εξόρμηση διοργανώνει την προβολή της θεατρικής παράστασης «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, την προσεχή Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016 στην αίθουσα τύπου του Παμπελοποννησιακού σταδίου, στις 21.00.

Προσκλήσεις διατίθενται από τις οργανώσεις της ΚΝΕ.

%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%ac-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%ad%cf%81-3

Το έργο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου “Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17”, έχει ήδη ξεπεράσει τις 80 (ογδόντα) παραστάσεις.

Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Έφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες νέους για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια, και, αφού βασανίστηκε για να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα.

Τέσσερις νέοι καλλιτέχνες, με όχημα την ιστορία της Αθηνάς, συμπράττουν και συνομιλούν με το νέο άνθρωπο εκείνης της εποχής, ερευνώντας τις συνθήκες και το ήθος που οδηγούν στην αντίσταση και την επανάσταση.

Μέσα από τις αναμνήσεις, τις σκέψεις, τις αισθήσεις και τις μουσικές παρακολουθούμε τις άχρονες στιγμές που συνθέτουν το ψυχικό και το πνευματικό τοπίο της Αθηνάς. Ένα σώμα που έχει υποστεί βασανισμό και επανατοποθετείται στον χώρο και στον χρόνο.

Ένα πνεύμα που ανατροφοδοτείται από την αγάπη για τη ζωή και δυναμώνει με το όραμα της απελευθέρωσης:

«Έρχεται η απελευθέρωση, σιμώνει! Και τότε στα γαλάζια ταμπελάκια των δρόμων θα μπουν τα ονόματα των δικών μας ηρώων. Οδός Ηλέκτρας Αποστόλου, οδός Νικόλαου Σουκατζίδη, οδός Γιάννη Ιωακειμίδη ετών 17. Και σαν περάσει λίγος καιρός ακόμη, θ’ αλλάξουν κι αυτά μαζί μ’ ολάκερο τον κόσμο. Ανάγκη για ήρωες δε θα υπάρχει πια. Τα παιδιά θα παίζουν μπάλα στη συμβολή των δρόμων ευτυχίας και λαού».

Τον ρόλο της Αθηνάς ερμηνεύει η Ηλιάνα Μαυρομάτη ενώ μαζί της στη σκηνή είναι και ο μουσικοσυνθέτης Ισίδωρος Πάτερος. Το έργο υπογράφει η Θαλασσιά Αντωνοπούλου.

%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%ac-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%ad%cf%81-1

Συντελεστές

Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου

Σκηνοθεσία: Φαίδρα Σούτου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος.

Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Σάββας Στρούμπος

Δραματουργική επεξεργασία: η ομάδα

Πρωτότυπη Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος

Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Κοστούμια: Λένα Καφαντάρη

Φωτισμοί: Δημήτρης Σταμάτης

Φωτογραφίες: Μυρτώ Κουτούλια

Τρέιλερ: Σήφης Στάμου.

Ερμηνεύουν οι:

Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος.

%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%ac-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%ad%cf%81-5