Μέχρι εδώ η κοροϊδία για το σύγχρονο πολυδύναμο Αθλητικό κέντρο Αγυιάς

 • Views 3295

Συμπληρώθηκαν 14 χρόνια εγκατάλειψης του παλιού κολυμβητηρίου κι του περιβάλλοντα χώρου του, που έχει πλέον μετατραπεί σε άθλιο κι επικίνδυνο για τους πολίτες σκουπιδότοπο. Η συγκεκριμένη εγκαταλελειμμένη αθλητική εγκατάσταση που βρίσκεται στη βόρεια παραλιακή είσοδο και είναι στοιχείο του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, έχει καταγεγραμμένη με έρευνα υψηλή επισκεψιμότητα και ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Πριν δύο χρόνια το Φλεβάρη του 2015 και στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της διατυπώσαμε με υπόμνημα μας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το δίκαιο αίτημα της πόλης για τη δημιουργία Σύγχρονου Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου στο Παλιό Κολυμβητήριο Αγυιάς.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν λίγο μετά στην  πόλη μας ο τότε Υπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής με τον ΓΓΑ κ. Ιούλιο Συνοδινό, συνοδευόμενοι και από υπηρεσιακό κρατικό τεχνικό κλιμάκιο  και μετά από αυτοψία  στο χώρο, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε δημόσια στον Πατραϊκό λαό για την άμεση  δημιουργία Σύγχρονου Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου. Ο κ. Συνοδινός μάλιστα εξέφρασε  την έκπληξη του και την απογοήτευση του για τη θλιβερή εικόνα – ντροπή του χώρου.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας συμφωνήσαμε με τον κ. Συνοδινό ότι, όπως επιβάλλεται και νομικά, τα σχέδια ανάπλασης του χώρου και της δημιουργίας Σύγχρονου Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου θα εκπονήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Α., λαμβάνοντας υπ’ όψη τους τις συγκεκριμένες προτάσεις του Δήμου Πατρέων. Υπήρξαν μάλιστα και ορισμένες διαφοροποιημένες προσεγγίσεις επί μέρους και δευτερεύουσας σημασίας τεχνικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα αν θα διατηρηθούν με την απαιτούμενη υποστύλωση τους οι υπάρχουσες διαβρωμένες κερκίδες ή θα κατεδαφιστούν.

Συμφωνήθηκε επίσης να πραγματοποιηθούν με τη σύμπραξη κυβέρνησης – δήμου, κάποιες άμεσα αναγκαίες παρεμβάσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες μας που αφορούσαν στην πρόχειρη λειτουργικά  αποκατάσταση των γηπέδων αθλοπαιδιών , το κόστος των οποίων θα μοιραζόταν η κυβέρνηση με το δήμο. Οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποδώσει στο δήμο ούτε καν το  ποσό που της αναλογεί.

Στην πορεία ανέκυψε το πρόβλημα της μη καταγραφής του χώρου στο Κτηματολόγιο και διάφορα μικρά πολεοδομικού χαρακτήρα  προβλήματα τα οποία όμως δεν δικαιολογούν τη μεγάλη καθυστέρηση της  έναρξης του έργου και συγκεκριμένα την παρέλευση δύο ετών  από τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης.

Ήδη ξεκίνησε ο 3ος χρόνος υλοποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Αθλητισμού και για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ και με τη γνωστή τακτική της υποσχεσιολογίας των προηγούμενων κυβερνήσεων το Υπουργείο Αθλητισμού υπεκφεύγει για να περνάει ο καιρός χωρίς να γίνεται τίποτα.                                                                                                              

Ελπίζαμε ότι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψης του στην πόλη μας, ο ΓΓΑ κ. Ιούλιος Συνοδινός  θα εξαγγείλει  επιτέλους την έναρξη κάποιων αθλητικών έργων, με πρώτο το Σύγχρονο Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο Αγυιάς. Η ελπίδα αυτή ενισχυόταν και από τη διαφήμιση  της επίσκεψης, που εμφατικά παρουσίαζε τον ΓΓΑ κομίζοντα δώρα για την πόλη.

Δυστυχώς όμως ο κ. Ιούλιος Συνοδινός στο περιθώριο των άλλων υποχρεώσεων του για τις οποίες επισκέφτηκε την πόλη μας, αφού αναλώθηκε με τα αυτονόητα (καταλογισμός ευθυνών κακοδιαχείρισης του ΠΕΑΚ, ποινικές διώξεις κ.ο.κ.) αντί να εξαγγείλει έργα, τόνισε ότι ο Νομός Αχαΐας και η Πάτρα είναι η πλέον ευνοημένη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σε αθλητικές υλικοτεχνικές υποδομές, υπονοώντας προφανώς ότι δεν νομιμοποιούμαστε να είμαστε και πολύ διεκδικητικοί.

Παρέπεμψε την πόλη στον Πρόεδρο του ΠΕΑΚ κ. Κώστα Κόντη για τη στατική αποκατάσταση των βοηθητικών του Τόφαλος, ο οποίος μετά από δυόμιση χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είπε ότι ΘΑ γίνει μελέτη κι αν το κόστος δεν είναι αποτρεπτικό μπορεί και να φτιαχτεί!

Παραδέχθηκε ότι ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του ιστορικού γηπέδου των Προσφυγικών έγινε στο πόδι, αφού δεν είχε προβλεφθεί η αποκατάσταση του συστήματος συλλογής ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα ο ανάδοχος εργολάβος να αρνείται να εκτελέσει το έργο και ότι απαιτείται αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έργου ύψους 20 χιλ. ευρώ, εκκρεμότητα που δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμη από τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτό όμως που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι υπαναχώρησε από τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης για την άμεση δημιουργία Σύγχρονου Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου στην Αγυιά και μίλησε για κάποιες εξωραϊστικές παρεμβάσεις σε τρεις μάλιστα απροσδιόριστες χρονικές φάσεις των υπαρχόντων κατεστραμμένων,  παρωχημένων κι επικίνδυνων εγκαταστάσεων συνολικού ύψους 240 χιλ. ευρώ, που είναι βέβαια ποσό εντελώς ανεπαρκές.

Στην πρώτη φάση μάλιστα το μόνο που θα γίνει είναι το αυτονόητο δηλ. η λήψη μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων (μερική περίφραξη του χώρου, μπάζωμα πισίνας). Κανένας δεν κατανόησε δε τι εννοούσε όταν έλεγε ότι θα επισκευαστούν τα υπάρχοντα γήπεδα αθλοπαιδιών, γιατί αυτά έχουν ήδη επισκευαστεί από το Δήμο και η ΓΓΑ δεν έχει αποδώσει ακόμη το ποσό συμμετοχής της.

H πρόταση του Δήμου στην οποία έχει δεσμευτεί δημόσια η κυβέρνηση είναι πολύ συγκεκριμένη, αφορά στην κατασκευή Σύγχρονου Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου στη θέση του Παλιού Κολυμβητηρίου , που να ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και δεν έχει καμία σχέση με την «αποκατάσταση» μέρους των πεπαλαιωμένων, αναχρονιστικών, κατεστραμμένων κι επικίνδυνων υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Είναι σαφές ότι το ποσό των 240 χιλ. που έχει προϋπολογίσει ή προτίθεται  να προϋπολογίσει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκές και εξάλλου σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση της θα το εκταμίευε στον πρώτο χρόνο της θητείας της.

Τα βασικά σημεία της πρότασης του Δήμου, από την οποία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, για το Σύγχρονο Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο Αγυιάς είναι :

 1. Φυλασσόμενο
 2. Συμβατή και φιλική προς το περιβάλλον οριοθέτηση
 3. Πάρκινγκ διακοσίων θέσεων
 4. Υποστύλωση και ανακαίνιση της υπάρχουσας κερκίδας και δημιουργία γραφείων, αποδυτηρίων, αποθηκευτικών και άλλων βοηθητικών χώρων
 5. Κατασκευή αποδυτηρίων
 6. Ιατρείο με τον αναγκαίο εξοπλισμό και απινιδωτή
 7. Εξωτερικά όργανα μυϊκής ενδυνάμωσης, αεροβικής άσκησης και Καλλισθενικής αγωγής
 8. Κυλικείο με αίθουσα εκδηλώσεων Multi Media και κιόσκι
 9. Παιδότοπος
 10. Ανακατασκευή της υπάρχουσας ανοικτής πισίνας και αν είναι πολεοδομικά ανέφικτο ή οικονομικά ασύμφορο μετατροπή της σε γήπεδα beach πολλαπλής χρήσης (να καλύπτονται όλα τα αθλήματα beach), με την προϋπόθεση όμως ταυτόχρονης κατασκευής κλειστής πισίνας  μικρών διαστάσεων (προπονητήριο) σε άλλο Κρατικό ή Δημοτικό χώρο του Αρκτικού Τομέα της πόλης, που το έχει ανάγκη.
 11. Τρία (3) γήπεδα μπάσκετ με ειδικό ταρτάν
 12. Δύο (2) γήπεδα βόλεϊ με ειδικό ταρτάν
 13. Δύο (2) γήπεδα τένις με ειδικό ταρτάν
 14. Ένα (1) γήπεδο ποδοσφαίρου 7 Χ 7
 15. Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και ασφαλείας

Επειδή είναι φανερό ότι ο ΓΓΑ δεν επισκέφτηκε την πόλη μας για να εξαγγείλει αθλητικά έργα, αλλά για άλλους σκοπούς (για τους οποίους άλλωστε προκάλεσε και την έντονη δυσφορία δυνάμεων του αθλητισμού της πόλης για άκομψη κυβερνητική παρέμβαση και καταστρατήγηση της αυτονομίας του μαζικότερου αθλητικού φορέα της πόλης), υποχρεώθηκε να κάνει την αναφορά που έκανε απλά υπεκφεύγοντας.

Επειδή επιχειρήθηκε και μία ατυχής προσπάθεια να εμφανιστεί η κυβέρνηση με ένα κίβδηλο πρόσωπο, δήθεν φιλικό στον ερασιτεχνικό αθλητισμό προσπαθώντας να εξαπατήσει για άλλη μία φορά τον Πατραϊκό λαό, θυμίζουμε την έντονη γραπτή μαζική διαμαρτυρία των ερασιτεχνικών συλλόγων προς τον ΓΓΑ μόλις στις 15/9/2016 για το χαράτσωμα τους από την κυβέρνηση στη χρήση των κρατικών γηπέδων!

Τέλος για να έχει ο πατραϊκός λαός μία εικόνα παραθέτουμε ένα πρόσφατο και αδιάσειστο στατιστικό στοιχείο που δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης και ποιος στα αλήθεια βοηθάει τον ερασιτεχνικό Αθλητισμό. Για την αγωνιστική περίοδο 2016-17 οι πραγματοποιηθέντες και οι προγραμματισμένοι μέχρι τις 31/1/17  αγώνες  όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων μπάσκετ της ΕΣΚΑΗ είναι συνολικά 839.

Από αυτούς οι 415 αγώνες (49,7%) έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματιστεί στα δύο Δημοτικά γήπεδα Αλεξιώτισσας και Ροϊτίκων. Ακολουθούν τα 7 σωματειακά γήπεδα με 346 αγώνες (41,2%), το Πανεπιστημιακό γήπεδο με 23  αγώνες (2,74%) και η ΓΓΑ διαθέτοντας μόνο το ένα από τα τέσσερα υπάρχοντα γήπεδα της έχει 53 αγώνες (6,3%), ενώ σε ισοβαρή κατανομή των αγώνων κι αν πραγματικά είχε το παραμικρό ενδιαφέρον για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα έπρεπε να φιλοξενεί στα τέσσερα γήπεδα της 258 αγώνες (30,7%). Αντίθετα ο Δήμος σε ισοβαρή κατανομή θα έπρεπε να φιλοξενεί 129 αγώνες (15,3%) και φιλοξενείν 415 (49,7%). Τα στατιστικά στοιχεία κατά γήπεδο καταδεικνύουν ακόμη πιο ανάγλυφα την αδιαφορία της  ΓΓΑ για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αναλογικά λοιπόν για κάθε γήπεδο της η ΓΓΑ φιλοξενεί το 1,5% των αγώνων, αντίθετα από το Δήμο που φιλοξενεί ανά γήπεδο του το 24,8% τω αγώνων και κάτω από τα αθλητικά σωματεία και το Πανεπιστήμιο που καλύπτουν αντίστοιχα το 5,8 % και το 2,7 των αγώνων (τα στοιχεία προκύπτουν από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΣΚΑ-Η www.eskah.gr)

Η Δημοτική Αρχή καλεί για μία ακόμη φορά τη ΓΓΑ  να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη του έργου στο Παλιό Κολυμβητήριο για τη δημιουργία Σύγχρονου Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου όπως έχει συμφωνηθεί κι έχει δεσμευτεί δημόσια  η κυβέρνηση και δηλώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την αγωνιστική και δυναμική διεκδίκηση αυτού του δίκαιου αιτήματος του Πατραϊκού λαού.

 

Άρθρο του Τάκη Πετρόπουλου Σύμβουλου Δημάρχου σε θέματα αθλητισμού.