Δήμος Πατρέων για Ημιμαραθώνιο “Φ. Τσιμιγκάτος”: “Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία”

  • Views 2319

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Πατρέων, αναφέρεται στην ιδέα για την διοργάνωση του νυχτερινού Ημιμαραθωνίου “Φ. Τσιμιγκάτος” και πως τελικά πήρε “σάρκα και οστά”:  Από την αρχή της πρώτης θητείας της η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, ξεδίπλωσε το όραμα της για τον αθλητισμό.
Ήθελε να εκσυγχρονίσει, να ανασυγκροτήσει και να ανακτήσει τη διοίκηση και διαχείριση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων για να υλοποιήσει μια κοινωνική αθλητική πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρο της τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων τόσο για αθλητική αναψυχή, όσο και στον αγωνιστικό αθλητισμό.
Οι συνθήκες που τις καθόριζαν η διαρκώς αυξανόμενη κρατική υποχρηματοδότηση των δήμων και η υποστελέχωση τους, συνέθεταν ένα δυσμενές περιβάλλον για ένα τόσο φιλόδοξο φιλολαϊκό πρόγραμμα στον αθλητισμό.
Στο πλαίσιο αυτό τον Αύγουστο του 2015 σε πλατιά σύσκεψη των φορέων του Δρομικού Κινήματος της πόλης εγκρίθηκε το «Οργανωτικό πλαίσιο των δρομικών αγώνων εξωτερικού χώρου», που ήρθε να βγάλει το δρομικό κίνημα της πόλης από την ανεξέλεγκτη περιδίνηση του στην εμπορευματοποίηση.
Λίγο πριν, την Πρωτομαγιά είχε αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών, ο Πατρινός Μαραθωνοδρόμος με την ατσάλινη ψυχή Φάνης Τσιμιγκάτος. Ο Φάνης έφυγε ακριβώς τότε που το Δρομικό Κίνημα της πόλης τον είχε περισσότερη ανάγκη για να μπορέσει να επαναπροσδιοριστεί σε μια υγιή κατεύθυνση.
Την επόμενη χρονιά το 2016 ο Δήμος Πατρέων ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ενός Λαϊκού Αγώνα Δρόμου 5χλμ. στη μνήμη του Φάνη Τσιμιγκάτου, για να τιμήσει τη μνήμη του, αλλά και γιατί ο Φάνης ήταν αυτός που με τη στάση ζώης του και την αθλητική του ιδεολογία εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο το νόημα και τους στόχους ενός τέτοιου Αγώνα.
Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρεια Πελοποννήσου συνεπής στην υπόσχεση της ότι θα τιμήσει το μεγάλο Μαραθωνοδρόμο με δράσεις, ο Σύλλογος του Παναχαϊκή και άλλοι φορείς της πόλεις ανταποκρίθηκαν ως συνδιοργανωτές στο κάλεσμα του Δήμου και διασφάλισαν την επιτυχία του.


Ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5χλμ. στη μνήμη του Φάνη Τσιμιγκάτου επαναλήφθηκε το 2017 με τους ίδιους διοργανωτές και σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο για κάτι πιο οργανωμένο και μεγαλύτερο.
Το 2018 αξιοποιώντας και την πολύτιμη πείρα του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πάτρας στη διοργάνωση Ημιμαραθωνίων, Ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου στη μνήμη του Φάνη Τσιμιγκάτου εξελίχθηκε σε Ημιμαραθώνιο με την ονομασία «Ημιμαραθώνιος Αχαΐας Φάνης Τσιμιγκάτος», πιστοποιημένος και αναγνωρισμένος από τον ΣΕΓΑΣ και σημείωσε μοναδική επιτυχία.
Το 2019 ο Αγώνας έπεσε θύμα των εκλογών και της γραφειοκρατίας και ματαιώθηκε. Ακολούθησε η πανδημία και συμπληρώθηκαν τρία χρόνια χωρίς τον Αγώνα.
Ο Ημιμαραθώνιος όμως στη μνήμη του Φάνη Τσιμιγκάτου δεν έσβησε, γιατί δεν έφυγε ποτέ από μυαλό μας και την καρδιά μας κι εφέτος μέσα σε μια ευτυχή συγκυρία, που η Πάτρα έγινε το επίκεντρο του Ελληνικού Στίβου, η Πάτρα των μεγάλων δρομέων, με την υψηλή τεχνογνωσία της στο στίβο και τις αστείρευτες δυνάμεις της συσπειρωμένες, οργανώνει το Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Πάτρας 2022 «Φάνης Τσιμιγκάτος» με τη φιλοδοξία να μπει στον εθνικό και διεθνή χάρτη των πόλεων που διοργανώνουν μεγάλα δρομικά γεγονότα.
Δεκάδες αθλητικοί και άλλοι φορείς της πόλης κι εκατοντάδες εθελοντές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την επιτυχή διεξαγωγή του Αγώνα με παράλληλες πολιτιστικές δράσεις, για να αναδειχτεί η μοναδική φυσική και νεοκλασική αρχιτεκτονική ομορφιά της πόλης, ο πολιτισμός της και η δυναμική της στον αθλητισμό.

27-9-2022            ΠΗΓΗ: SPORT.IN

#pampeloonisiako