15 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας

  • Views 3334

15 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας

Μια μέρα αγάπης για να τιμήσουμε τη γενναιότητα και το κουράγιο των παιδιών που αντιμετωπίζουν τώρα τον καρκίνο, των παιδιών που έχουν αποθεραπευθεί και των παιδιών που δεν είναι πια κοντά μας.

 

  • 330 παιδιά στην Ελλάδα νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο
  • 35.000 παιδιά στην Ευρώπη νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο
  • 4 στα 5 παιδιά γίνονται καλά
  • 2 στους 3 survivors αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ιατρικής φύσεως στην πορεία της ζωής τους
  • Η συχνότητα νόσησης είναι 14 στα 100.000 παιδιά
  • Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 500.000 survivors

 

 

Την Τετάρτη 15.02.2023, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα» πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας αλλά και τη δράση του Συλλόγου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής.

Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Μαρία Τρυφωνίδη, Πρόεδρος της Φλόγας. Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στον τρόπο διακυβέρνησης και λειτουργίας του Συλλόγου, εξήγησε το έργο της Φλόγας και τον τρόπο που στηρίζει τη δημόσια υγεία. Όπως σημείωσε: «Ο στόχος μας είναι να φέρουμε την Ευρώπη στη χώρα μας αντί να πηγαίνουμε εμείς σε αυτήν για καλύτερη φροντίδα. Βασική επιδίωξή μας είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε προηγμένες θεραπείες και η λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία των παιδιών μας από διεθνείς συνεργατικές ομάδες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε στο εξωτερικό για μια δεύτερη γνώμη».

Στη συνέχεια, η κ. Σοφία Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) και Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΤΑΟ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» μίλησε για τις νεότερες εξελίξεις της ιατρικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Αναφέρθηκε σε νέες θεραπευτικές μεθόδους και στη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης και όπως δήλωσε «Η επιστημονική κοινότητα γενικότερα και οι Έλληνες επιστήμονες ειδικότερα, έχουμε και τη γνώση αλλά και τα όπλα για τις μάχες που δίνουμε για την αύξηση των ποσοστών ίασης των παιδιών μας,  με παράλληλη έμφαση στην υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής τους».

Τέλος, τον λόγο πήρε η κ. Γεωργία Κόκκινου, Αντιπρόεδρος της Φλόγας, η οποία μίλησε για τη δράση της Φλόγας στην Ευρώπη. Ενημέρωσε σχετικά με τη συνεργασία της Φλόγας με άλλους φορείς και συλλόγους, μέσα από την Childhood Cancer International και τους επιδιωκόμενους στόχους, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα έργα που συμμετέχει η Φλόγα. Όπως τόνισε «Οι εκπρόσωποι των ασθενών δικαιούμαστε και πρέπει να έχουμε ισότιμο ρόλο και συμμετοχή σε οποιανδήποτε σχεδιασμό μας αφορά».

 

#pampeloponisiako#

16-02-2023