Γιάννης Κόττας: “Τα Δημοτικά γήπεδα είναι δωρεάν”

  • Views 747

07-7-2021                                                                                                                        ΠΗΓΗ: dete.gr

 

Η κυβερνητική δημοτική παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» σε μια προσπάθειά της να διασκεδάσει την έντονη δυσαρέσκεια των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων για το άγριο χαράτσι χιλιάδων ευρώ, που υποβάλλονται για να χρησιμοποιούν τις κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας, με αχολόγια προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση ότι δήθεν και ο Δήμος κάνει περίπου το ίδιο.
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Δημοτικών αθλητικών Εγκαταστάσεων Λαδόπουλου – Αλεξιώτισσας – Ροϊτίκων (Λ.Α.Ρ.)  κος Γιάννης Κόττας, έκανε την παρακάτω δήλωση :
«Όπως είναι γνωστό πανελληνίως, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Πατρέων παρέχονται ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, τόσο στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, όσο και στους πολίτες και επί Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Δήμος  Πατρέων δεν έχει βάλει ποτέ στο ταμείο του, ούτε ένα ευρώ από ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο. Δυστυχώς, το αντίθετο συμβαίνει με τις κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις (Πεπανός – Κώστας Πετρόπουλος – Τόφαλος), που ανήκουν στο Π.Ε.Α.Κ., στο οποίο Πρόεδρος του Δ.Σ. έχει διοριστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» κος Νίκος Παπαδημάτος. Όπως γνωρίζει πολύ καλά η αθλητική κοινότητα της πόλης και όλος ο Πατραϊκός Λαός, για να κάνουν χρήση των κρατικών γηπέδων τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία πληρώνουν αβάσταχτο ενοίκιο και οι πολίτες είσοδο.
Ενδεικτικά αυτής της κραυγαλέας αντιδιαστολής ανάμεσα στις δημοτικές και τις κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις και του ρόλου τους στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι τα αδιάψευστα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αχαΐας – Ηλείας (ΕΣΚΑ-Η) τα οποία και παραθέτω :
Την αγωνιστική περίοδο 2016-17 επί συνόλου 941 αγώνων μπάσκετ, όλων των ερασιτεχνικών κατηγοριών και των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων, οι 440 φιλοξενήθηκαν στα 2 κλειστά Δημοτικά Γήπεδα (46,76%), οι 414 στα 7 σωματειακά κλειστά γήπεδα (44,00%), οι 38 στο κλειστό γήπεδο του Πανεπιστημίου Πάτρας (4,04%) και μόνο 49 στα 4 κλειστά κρατικά γήπεδα του Π.Ε.Α.Κ. (5,20%).

Μεσοσταθμικά κάθε Δημοτικό Γήπεδο διεκπεραίωσε 220 αγώνες, κάθε Σωματειακό 59 αγώνες, το Πανεπιστημιακό 38 αγώνες και μακράν τελευταίο και… καταϊδρωμένο το κρατικό Π.Ε.Α.Κ., με 12 αγώνες (όχι μόνο λόγω της εχθρικής του στάσης προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και λόγω της ακαταλληλότητας ορισμένων γηπέδων του).
Για τις υπόλοιπες δήθεν απορίες της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» εξηγώ :

  1. Στον περιβόητο πίνακα «ντοκουμέντο» φαίνεται καθαρά ότι ο υπεύθυνος της αθλητικής εγκατάστασης απολύτως αρμοδίως βεβαιώνει τις ώρες χρήσης των σωματείων για να πληρώσουν αναλογικά υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει μεταξύ τους και όχι για να πληρώσουν τον Δήμο! Συνεπώς δεν υφίσταται καν οικονομική συναλλαγή μεταξύ Δήμου – Συλλόγων για να εκδίδονται παραστατικά κ.ο.κ.. Ο Δήμος Πατρέων δεν βάζει στο ταμείο του ούτε ένα ευρώ από τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, όπως κάνει το κρατικό Π.Ε.Α.Κ..
  2. Η παραχώρηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συνεπώς η «Πάτρα Ενωμένη» έχει τη δυνατότητα να ελέγχει κάθε φορά τη νομιμότητα και την ορθότητά της και ποτέ δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη από την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, έχοντας υπερψηφίσει όλες τις παραχωρήσεις.
  3. Το μοναδικό προαπαιτούμενο της παραχώρησης είναι η ενεργή συμμετοχή του συλλόγου στον θεσμοθετημένο ερασιτεχνικό αθλητισμό και για την ποσοστιαία αναλογία του χρόνου χρήσης που παραχωρείται σε κάθε σύλλογο, αποφασίζει η Διοικούσα Επιτροπή της κάθε εγκατάστασης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως ορίζει ο ψηφισμένος από το Δημοτικό Συμβούλιο κι επικυρωμένος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κανονισμός Λειτουργίας της.
  4. Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζει ως θεσμικές αθλητικές συλλογικότητες όλα τα σωματεία που έχουν αποδεδειγμένη θεσμική αθλητική δραστηριότητα και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της υφιστάμενης νομοθεσίας (αθλητικής κ.ο.κ.), παραχωρεί και θα συνεχίσει να παραχωρεί ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ τις εγκαταστάσεις του σε όλους τους συλλόγους που πληρούν αυτούς τους όρους.
    Μετά από αυτά, γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα για τον ερασιτεχνικό και το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, δεν είναι οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, που παρέχονται ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ και είναι καλοσυντηρημένες, αλλά οι κρατικές στις οποίες πρέπει να πληρώνουν ΑΓΡΙΟ ΧΑΡΑΤΣΙ οι αθλητικοί σύλλογοι και οι πολίτες για να τις χρησιμοποιούν και που από εφέτος μάλιστα πήρε τη μορφή κεφαλικού φόρου (5,00 ευρώ + ΦΠΑ = 6,2 ευρώ μηνιαίως κατά άτομο στο κολυμβητήριο Πεπανός!). Ο καθένας μπορεί να υπολογίσει πόσες χιλιάδες ευρώ πληρώνει ένα σύλλογος πλήρους ανάπτυξης που έχει περίπου 15 τμήματα και πάνω από 300 αθλητές και αν εν κατακλείδι κάποιος πρέπει να δημοσιοποιήσει τα παραστατικά της εισπρακτικής πολιτικής του είναι το Π.Ε.Α.Κ. και ο κος Νίκος Παπαδημάτος».

#pampeloponisiako