Πάτρα: Στο Θερινό Δημοτικό θέατρο, στο Διεθνές Φεστιβάλ, «Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού»

  • Views 7426

Με τον δημοφιλή ηθοποιό Πάνο Βλάχο, στις 19 και 20/9/2023 και ώρα 21.00

Πάτρα: Στο Θερινό Δημοτικό θέατρο, στο Δ...

Η παράσταση «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο,  μια από τις θεωρούμενες ως παραστάσεις της χρονιάς, με τον Πάνο Βλάχο που ήταν αρχικά να παιχθεί στην Πάτρα στις 19 Ιουλίου αλλά τότε εκτάκτως αναβλήθηκε, «ταξιδεύει” τελικά την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 στην πρωτεύουσα της Αχαΐας για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, στο Θερινό Δημοτικό θέατρο στην οδό Ρίτσου πλάι από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στις 21.00.

Η παράσταση έχει ανέβει σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και εκτός από τον Πάνο Βλάχο, παίζουν οι Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Παναγιώτης Κατσώλης και ο Στέλιος Πέτσος , οι οποίοι πάντα υπό τη σκηνοθετική οδηγία του Γιάννη Κακλέα μας μυούν στο καυστικό και καταγγελτικό σύμπαν του Ντάριο Φο!

Το έργο, η πλοκή και η ανατρεπτική ματιά του συγγραφέα κυριαρχούν στην παράσταση και αποτελούν τη βάση σχολιασμού με χιούμορ της δικής μας πραγματικότητας . Με αφορμή το έργο του Ντάριο Φο η παράσταση ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού. Μία διαχρονική δαιμονική, αστεία και επικίνδυνη φιγούρα για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο. Αρχίζουμε από τη γέννησή του, τα ταξίδια του στον χώρο και στον χρόνο και καταλήγουμε στο εδώ και τώρα.

Μέσα από μια έξυπνη και επίκαιρη κωμωδία, η εξουσία ξεγυμνώνεται και παρουσιάζονται τα «αδιάσειστα» στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ενοχοποίηση κάποιου. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον έκτο όροφο μπορεί να αποτελέσει λύση όταν η ψυχραιμία χάνεται και ο θάνατος θα αρχειοθετηθεί απλώς ως «τυχαίος»!!!.

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές –πάρα πολλές- ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα.

Αυτός ο δαιμόνιος δραματουργός, βασιζόμενος σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ιταλίας σε καιρούς έντασης, έγραψε μια αριστουργηματικά φαρσική και καταγγελτική σάτιρα για τη βία, την ηλιθιότητα, την αυθαιρεσία της εξουσίας, κατασκευασμένα ψεύδη και τη σκόπιμα «τυφλή» Δικαιοσύνη, υπηρέτη ενός συστήματος διαφθοράς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας, Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας, Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική σύνθεση: Βάϊος Πράπας, Στίχοι τραγουδιών: Πάνος Βλάχος

Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Λητώ Τριανταφυλλίδου, Ρέα Σαμαροπούλου, Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού, Βοηθός φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος  20 ευρώ

Σημεία πώλησης: Βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος», δισκοπωλείο “Joe Records”, Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων».

Προπώληση στη viva.gr.

#pampeloponisiako#   ΠΗΓΗ: THEBEST.GR
19-9-2023