“Λαϊκό ποτάμι” πλημμύρισε τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου – Η ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στην μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση

  • Views 2079

Ένα μεγάλο «λαϊκό ποτάμι» πλημμύρισε χθες 25/6/2017, τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Χιλιάδες διαδηλωτές, εργάτες, άνεργοι, εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, νέοι και γυναίκες που ξεκίνησαν από την πλατεία Γεωργίου και πορεύτηκαν με μαχητικότητα μέχρι την Γέφυρα.

Συμμετείχαν στην μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων με σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα». Εκατοντάδες φορείς με τα πανό και τα συνθήματά τους, έδωσαν το «παρών»και συμμετείχαν οργανωμένα στην κινητοποίηση.

Η διαδήλωση μεγάλωνε συνεχώς καθώς κατά τη διάρκεια της διαδρομής, έρχονταν να προστεθούν νέοι διαδηλωτές.

Η πορεία συναντήθηκε με τους χιλιάδες που ήταν συγκεντρωμένοι στο Ρίο και στη συνέχεια με τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές στα διόδια της Γέφυρας.

Παρόντες στη «Γέφυρα του Αγώνα», ήταν διαδηλωτές από τους Δήμους της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας.

Από την κινητοποίηση δεν έλειψαν η φαντασία και η ευρηματικότητα, με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα, τα χρωματιστά καπνογόνα που άναψαν οι διαδηλωτές των μικρών αλιευτικών σκαφών και τα εκατοντάδες πολύχρωμα μπαλόνια, που άφησαν στον ουρανό οι συγκεντρωμένοι, με αποτυπωμένο το κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα».

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων, Δημήτρης Αθανασιάδης και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Frigoglass, Θανάσης Παπαστεφανόπουλος.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πορευτήκαμε και φτάσαμε εδώ, στο Αντίρριο, με σύνθημά μας «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα». Είμαστε στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου που ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Ένα έργο που δείχνει τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής, τις δυνατότητες του ανθρώπου.  Ένα έργο χρήσιμο και αναγκαίο για το λαό μας.  Ένα έργο που όμως το πληρώνει  διπλά και τριπλά. Πλήρωσε την κατασκευή του, πληρώνει και τη χρήση του, που έχει παραχωρηθεί για μακροχρόνια εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους, διασφαλίζοντας τα κέρδη τους με την εγγύηση του Δημοσίου και την σταθερή πληρωμή του λαού μας . Αποτελεί πρόκληση για το λαό, που δοκιμάζεται από την κρίση, να χρυσοπληρώνει συνεχώς για τους δρόμους και υποδομές που θα έπρεπε να του ανήκουν . H συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο διατηρεί τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα αλλά τους επεκτείνει . Εξακολουθεί να έχει σε πλήρη ισχύ το χαράτσι των διοδίων. Στηρίζουμε και με αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου τον αγώνα του λαού μας για άμεση κατάργηση όλων των διοδίων. Στηρίζουμε επίσης αντίστοιχες αποφάσεις των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας που διεκδικούν τουλάχιστον την  μείωση της τιμής διέλευσης από τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου».

Αναφερόμενος στις απολύσεις των συμβασιούχων, τόνισε:

«Είναι δίκαιος ο αγώνας των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους Δήμους  σήμερα , που απολύονται με την πρόσφατη απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. Διεκδικούν το αυτονόητο,  να μείνουν στη δουλειά τους, να έχουν ένα σταθερό μεροκάματο ,  καλύπτουν  ανάγκες υπαρκτές σε βασικές δομές. Το σύστημα  της ανακύκλωσης των ανέργων, που χρόνια τώρα κτίζουν οι κυβερνήσεις,  είναι  το πιο άθλιο  σύστημα υποταγής και συμφιλίωσης του λαού μας με την μακροχρόνια  ανεργία.

Είναι δίκαιο ο Δήμος μας να προσλάβει άμεσα τουλάχιστον 1000 εργαζόμενους μόνιμους, για να έχουν δουλειά, αλλά και για να μη λειτουργεί ο Δήμος μας οριακά. Για πάνω από 10 χρόνια δεν έχουμε καμία πρόσληψη, έχουμε μόνο συνταξιοδοτήσεις. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους Δήμους της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας που επισκεφθήκαμε στα πλαίσια της προετοιμασίας της κινητοποίησης. Η στρατηγική τους είναι να παραδοθούν όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους και ο λαός να ξαναπληρώνει για τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Πατρέων, ανέφερε:

«Μας λένε ότι με τέτοιες αγωνιστικές εκδηλώσεις δεν λύνονται τα προβλήματα των ανέργων και της ανεργίας,  ότι θα έπρεπε σαν Δήμος τάχα να πάρουμε άλλες πρωτοβουλίες. Να καλέσουμε τους επιχειρηματίες, να τους ανοίξουμε δρόμο για επενδύσεις, που θα φέρουνε και τις δουλειές.

Τους απαντάμε: Λέτε ψέματα!!!

Εμείς λέμε: υπάρχει άλλος δρόμος!

Να πάρει ο λαός την υπόθεση της ζωής και τον πλούτο της χώρας στα χέρια του!   Να οργανώσει την οικονομία και την ζωή στον τόπο του με βάση τις δικές του ανάγκες.

Ναι εμείς πιστεύουμε ότι  στον 21ο αιώνα μπορούμε να οργανώσουμε την ζωή μας αλλιώς ! Να βάλουμε μπροστά ένα νέο όραμα που δεν ακουμπά  την λύση  του στους  κηφήνες αλλά  στους εργάτες αυτού του τόπου! Το λαό  μας  που μοχθεί και δεν ζητά απλά ευκαιρίες και ανάσες ζωής,  αλλά την ζωή την ίδια!

Να τι θέλουμε! Να εμπνεύσουμε τον λαό μας ότι μπορεί το δίκιο του να το φέρει ξανά στην επιφάνεια, ότι μπορεί να το κάνει πράξη και έργο. Το πιο όμορφο και φιλόδοξο  έργο για το όποιο μπορεί και αξίζει να παλέψει!

Σε αυτό το λαϊκό σχέδιο θέλουμε να συνεισφέρουμε και οφείλουμε και να συνεχίσουμε και να κριθούμε για αυτό».