Ολοκλήρωση Ενεργειακής Αναβάθμισης Παμπελοποννησιακού Σταδίου (του προέδρου Ζώτου Βασίλη)

  • Views 2165

Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο του Δήμου Πατρέων αποτελεί ένα μεγάλο σύνολο αθλητικών εγκαταστάσεων με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό υλοποιήθηκε η Πράξη «Ενεργειακή Αναβάθμιση Παμπελοποννησιακού Σταδίου» μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014 – 2020 με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πατρέων και με κύριο στόχο της πράξης την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα η υλοποίηση της πράξης αφορούσε τις δυνατές παρεμβάσεις που έπρεπε να συντελεστούν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Σε συνέχεια της προόδου της τεχνολογίας και της διαρκούς αυξανόμενης ζήτησης για μείωση των ηλεκτρικών καταναλώσεων και αύξηση της απόδοσης, τα υποέργα της πράξης περιλάμβαναν παρεμβάσεις στις Η/Μ εγκαταστάσεις με απώτερο στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις καθημερινής χρήσεις του Σταδίου και την αύξηση των ενεργειακών αποδόσεων και των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Γνώμονας ήταν η παροχή στοιχειωδών συνθηκών εργασίας/άθλησης/χρήσης προς τον ανθρώπινο παράγοντα, μειώνοντας τις ετήσιες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, με άμεση συμβολή στη μείωση των εκπομπών CO2.

Το σύνολο της πράξης περιελάβανε την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού, του κλιματισμού, της θέρμανσής, της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, των ηλεκτρονικών πινάκων αποτελεσμάτων και συστημάτων χρονομέτρησης (οθόνες matrix) και την ελεγχόμενη διαχείριση των Η/Μ εγκαταστάσεων (BMS).

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση εξωτερικών κεντρικών κλιματιστικών μονάδων υψηλής απόδοσης, συστήματος παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με προτεραιότητα της παραγωγής από τον ήλιο, συστήματος διαχείρισης κτιρίου (BMS) μετά των απαραίτητων ελεγκτών και αισθητήρων, η αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων με νέα χαμηλής κατανάλωσης τεχνολογίας LED καθώς και η αντικατάσταση των οθονών matrix με σύγχρονες LED οθόνες.

Ο Πρόεδρος του Παμπελοποννησιακου Σταδίου

ΖΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ