Τι είναι το ΚΕΣΕΑ που θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας;

  • Views 2173

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Από τις προτάσεις που απέστειλε ο Κώστας Πελετίδης στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, σχετικά με το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ξεχωρίζει αυτή του Κέντρου Επιστημονικής Στήριξης Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

Εφόσον η πρόταση αυτή υλοποιηθεί θα είναι κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα του ερασιτεχνικού αθλητισμού σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς πρόκειται να δώσει σημαντικές λύσεις στους αθλητές της Πάτρας και της ευρύτερης περιφέρειας.

Θα είναι σωτήριο, σε πολλούς αθλητές, που υποφέρουν από τραυματισμούς και έχουν ανάγκη από φυσιοθεραπείες, χωρίς όμως να διαθέτουν τα χρήματα για να τις πραγματοποιήσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το patrasevents.gr για τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με την πρόταση αυτή, το ΚΕΣΕΑ θα λειτουργεί σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο θα έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των σύγχρονων τοπικών – περιφερειακών αναγκών του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το δεύτερο με την συμμετοχή και συμβολή του σε εθνικά επιστημονικά προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

ΤΑ ΔΥΟ ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΣΕΑ

fda4c1_8f0e376432b44c50a32603e9417188ca-mv2

Στο πρώτο επίπεδο αρχικά σε μία φάση πιλοτικής λειτουργίας του θα καλύπτει εκτός από τις ανάγκες της Πάτρας και αυτές των όμορων Δήμων και σε μία δεύτερη τελική φάση μπορεί να καλύπτει ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μερικοί από τους τομείς εφαρμογών μπορεί να είναι η ιατρική και η προληπτική ιατρική των αθλουμένων, η αποκατάσταση αθλητικών τραυματισμών, οι εργοφυσιολογικές και βιοκινητικές μετρήσεις και η έρευνα σε εθνικής σημασίας αντικείμενα (υποκινητικότητα, παχυσαρκία, δείκτες δημόσιας υγείας κ.ο.κ.).

Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να γίνονται κατά πρώτο λόγο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, στο μαζικό δρομικό κίνημα και κάθε άλλη μορφή μαζικής άθλησης αναψυχής σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και τα ΑΤΕΙ της ευρύτερης περιοχής.

Στο δεύτερο επίπεδο μπορεί εξ αρχής να συνδεθεί με εθνικής ή και διεθνούς εμβέλειας επιστημονικά πανεπιστημιακά ή άλλα κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα σε όλους τα παραπάνω τομείς.

Τ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ : “ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ”

Ο σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, μιλώντας για αυτό στο patrasevents.gr τονίζει τα εξής:

«Το Κέντρο Επιστημονικής Στήριξης Ερασιτεχνικού Αθλητισμού είναι μία πρωτοποριακή ιδέα, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του σχολικού, του σωματειακού ερασιτεχνικού και του μαζικού λαϊκού Αθλητισμού στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή.

Αν μάλιστα εκσυγχρονιστεί το οδικό – συγκοινωνιακό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας με την ολοκλήρωση των έργων, που ήδη εκτελούνται και την πραγματοποίηση όλων των άλλων αναγκαίων αρτηριών, μπορεί να διαδραματίσει αναπτυξιακό ρόλο σε ολόκληρη αυτή την περιοχή.

Επίσης είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία, που θα αναδείξουν το μητροπολιτικό ρόλο της πόλης μας στη Δυτική Ελλάδα, αφού σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της κοινωνικής ζωής η Πάτρα θα καταστεί σημείο αναφοράς, παίζοντας κεντρικό ρόλο».

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

fda4c1_42cbc6046578442b811f54db4bff4e62-mv2

Να σημειωθεί ότι ο ερασιτεχνικός, ο μαζικός και ο σχολικός αθλητισμός σε ότι αφορά θέματα ιατρικής, φυσιοθεραπείας, εργομετρικών και εργοφυσιολογίας, σε όλη την χώρα και όχι μόνο στην περιοχή μας βρίσκεται σε τριτοκοσμικό επίπεδο.

Η δημιουργία του Κέντρου Επιστημονικής Στήριξης Ερασιτεχνικού Αθλητισμού θα έχει πολλαπλά οφέλη και στην ευρύτερη κοινωνία της Πάτρας, οφέλη που ξεπερνούν το επίπεδο του αθλητισμού, καθώς μέσω αυτού θα δοθεί η δυνατότητα για την ενίσχυση των δεσμών των επιστημονικών ιδρυμάτων της πόλης μέσα από διάφορες συνέργειες.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία πρωτοποριακή και καινοτόμο πρόταση αφού είναι ένα ζήτημα που δεν το έχει θέσει κανένας άλλος Δήμος της χώρας μέχρι στιγμής, ενώ από την στιγμή που στην Πάτρα υπάρχουν οι χώροι, οι υποδομές, αλλά και οι επιστήμονες που, σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής έχουν την διάθεση για να βοηθήσουν, το μόνο που μένει είναι το κράτος να δείξει την ανάλογη βούληση.

Patrasevents 23 Ιουλίου 2016

Του Ανδρέα ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ