ΕΤΡΕΞΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΙ ΕΠΑΘΑ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ

  • Views 4557

Της Κατερίνας Βλαχαντώνη

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη (αριστερά) με την Μαρία Πολύζου ρέκοργουμαν
του μαραθωνίου Ελλάδας και πρέσβειρα του πατρινού αγώνα

“ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ Ημιμαραθώνιος Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος». Αυτή είναι η επίσημη ονομασία του. Εγώ θα τον ονόμαζα απλά «ένας ημιμαραθώνιος στημένος με μεράκι».

Αρχικά η επιλογή μου να τρέξω στην Πάτρα βασιζόταν στο προπονητικό πρόγραμμα που έχω και στο γεγονός ότι θα έβλεπα την κόρη μου που είναι φοιτήτρια στην πόλη (εγώ ζω και εργάζομαι στην Αθήνα). Από τη στιγμή της εγγραφής μου ωστόσο διαπίστωσα πως ο αγώνας δεν είναι απλά άλλος ένας αγώνας σε μια επαρχιακή πόλη, μα ένας αγώνας με οργάνωση και υπευθυνότητα. ΟΚ, είπα, καλά δείχνουν τα πράγματα, μα ας κρατάω μικρό καλάθι.

Φτάνοντας στην Πάτρα διαπίστωσα πως δημοτικοί υπάλληλοι, ντόπιοι αθλούμενοι και διοργανωτές είχαν βάλει τα δυνατά τους για να διευκολύνουν όλους τους συμμετέχοντες. Με έκπληξη είδα στη γραμμή της εκκίνησης ξένους ελίτ αθλητές μεγάλων προσδοκιών. Κάποιοι δούλεψαν για αυτό. Και όχι άδικα: τα ρεκόρ που γράφτηκαν δεν ήταν διόλου αμελητέα.

Αντίστροφη μέτρηση: 3, 2, 1, πάμε. Ίσιωμα παντού, δυστυχώς αέρας έντονος – αλλά αυτό δεν το χρεώνεις σε κανέναν. Λες «έτυχε» και προχωράς. Οι δρόμοι κλειστοί, ούτε υποψία ρόδας γύρω από τους δρομείς. Οι Πατρινοί στους δρόμους για να χειροκροτήσουν φίλους και γνωστούς και άγνωστους.

Κι έπειτα έπαθα… ηλιοβασίλεμα. Τρέχαμε, ο ήλιος άρχισε να δύει και να πέφτει μέσα στη θάλασσα. Όλη η διαδρομή είναι παραθαλάσσια. Και κάπου εκεί σταμάτησα να κοιτάω) ρολόι, τροφοδοσίες, χρόνους και περάσματα. Όλοι νομίζω κοιτούσαμε τα χρώματα που άλλαζαν. Απορώ πώς κρατήθηκα και δεν σταμάτησα για φωτογραφία. Ποια; Εγώ!

Στον τερματισμό ήταν όλοι εκεί. Και παρέμειναν εκεί. Έως τον τελευταίο δρομέα. Μόνο τότε έγιναν οι απονομές. Έδειξαν ότι η γιορτή αυτή είναι για όλους. Αυτή η κίνηση εμένα μου έδειξε ήθος και σεβασμό στους αθλούμενους κάθε κατηγορίας. Και για αυτήν και μόνο την κίνησή τους να σεβαστούν και τον τελευταίο συμμετέχοντα θα παραλείψω κάποιες μικρούλες αστοχίες – άλλωστε και αυτές συμβαίνουν για να γινόμαστε καλύτεροι.

Για μένα ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος της Πάτρας ήταν άψογος και θα ξαναπάω γιατί τον αγάπησα (και η κόρη αργεί ακόμη να πάρει πτυχίο). Τα ρεκόρ της διαδρομής ήταν το δώρο από το Σύμπαν και τους ξένους αθλητές προς τη διοργάνωση και το άξιζαν.

Α, και μην ξεχάσετε: Όσοι το 2023 πάτε στον αγώνα, να βγείτε οπωσδήποτε μετά έξω για ποτό και χορό. Γιατί εκεί, στην Πάτρα, το βράδυ είναι καρναβάλι για πάντα!”.

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια μαραθωνοδρόμος.